Budete-li pánev správně používat, vydrží vám nezničená celé roky. Poškozenou pánev ale dokáže zachránit trik s kuchyňskou solí.
Nejpopulárnější pánve jsou mezi kuchaři ty nepřilnavé. Jídlo se na nich smaží, aniž by se připálilo, a zachovává si původní tvar. To kuchtíci ocení nejen při smažení vajec, ale i masa nebo zeleniny. Žádná ani sebedražší pánev ale není nezničitelná. Po určitém čase si můžete všimnout, že teflonový povlak ztrácí své vlastnosti a jídlo se začíná připalovat. Naštěstí na to existuje i jiné řešení, než je nákup nového nádobí. Tu starou totiž dokáže zachránit obyčejná kuchyňská sůl.
Pánvi škodí kuchařovy zlozvyky
Aby pánev dlouho sloužila, je potřeba vědět, jak s ní zacházet. Mnoho lidí dělá chyby, kvůli kterým povrch rychleji ztrácí své schopnosti. Častým zlozvykem je používání kovových příborů při smažení. Ty jsou ale k teflonovému povlaku nešetrné, mohou ho poškrábat, a tím nenávratně poničit. Místo míchání běžnou lžící je lepší použít silikonovou stěrku nebo dřevěnou vařečku, jež je k teflonu mnohem šetrnější. K mytí pánve nepoužívejte ani drátěnku, která by mohla povrch také poškrábat.
Studená voda na pánev nepatří
Dalším zlozvykem je polévání rozpálené pánve studenou vodou. Umýt nádobí okamžitě po uvaření je sice chvályhodná myšlenka, ne vždy se to ale vyplatí. Ještě horší je pustit na horkou pánev studenou vodu. Materiál se vlivem prudké změny teploty může vyboulit a popraskat. Dno začne být nerovné a pánev bude po sporáku klouzat. Ani vychladlá pánev by neměla být v kontaktu s vodou příliš dlouho, aby nedocházelo ke korozi. Pokud přece jen musíte pánev odmočit, nenechávejte ji tak příliš dlouho – rozhodně byste ji neměli nechat namočenou třeba přes noc.
Poškozenou pánev zachrání sůl
Pokud již přece jen došlo k poškození pánve, můžete vyzkoušet následující trik, který se šíří internetem a který údajně používají i profesionální kuchaři. Budete k němu potřebovat jen běžný prostředek na mytí nádobí a obyčejnou kuchyňskou sůl. Pánev důkladně umyjte a vytřete do sucha. Poté ji zahřejte nad sporákem a hojně posypte solí. Sůl několik minut opékejte, dokud nezhnědne. Nakonec sůl odstraňte, pánvičku otřete vlhkou papírovou utěrkou a vytřete do sucha. Za vyzkoušení tento trik určitě stojí.
Zdroj: Gotowanie