Kmín se pěstuje především v severní Africe a západní Asii. Miluje teplo, ale pokud mu dopřejete vhodné podmínky, vyroste bez problémů i na vaší zahradě.
Mnoho jídel by bez oblíbeného kmínu ztratilo svou jedinečnost. Kmín se běžně používá i do pečeného chleba, a v žádné kuchyni tak nemůže chybět. Vynikající je také po zdravotní stránce a kmínový čaj ulevuje od nadýmání. Pokud přemýšlíte, že byste si vypěstovali vlastní kmín, určitě se do toho pusťte. Na vaši zahradu přitáhne i užitečné tvory, kteří se starají o likvidaci škůdců.
Vyberte mu nejteplejší místo na slunci
Rostliny kmínu potřebují poměrně dlouhé období tepla, aby vyprodukovaly zralá semena. Na zahradě jim proto vyberte to nejslunnější místo. Půda, do níž budete rostliny sázet, by měla být řádně odplevelená, prohnojená a měla by být i dostatečně propustná. Kmín sázejte ideálně vedle plodin, na nichž rády hodují mšice. Je totiž velmi přitažlivý pro berušky a jiný dravý hmyz, který se postará o likvidaci škůdců.
Kmín je v našich podmínkách dvouletá bylinka. Můžete ho vysévat v teplém dubnu, bezpečně pak v květnu. Sazenice si také můžete předpěstovat z výsevu. Semínka vysejte do misky asi 4 týdny před posledními očekávanými mrazy. Klíčit budou při teplotách 20–30 °C a první rostlinky uvidíte asi 7–14 dní po výsevu. Na záhon je pak přesaďte, když se teploty budou trvale držet nad 15 °C.
Po sklizni kmín ještě dosušte
Vzdálenost mezi jednotlivými rostlinami by měla být alespoň 30 cm. Kmín má rád častou zálivku a potřebuje občas pohnojit vhodným rozpustným hnojivem. Na zimu můžete rostlinky přihrnutou hlínou, abyste je ochránili před mrazy. Semínka začne kmín produkovat v následujícím roce. Sklizeň nejčastěji probíhá během června a července, jakmile začnou semena hnědnout a zasychat, můžete se pustit do sklizně.
Zázvor už nebude nutné kupovat. Vypěstujte si sami doma v květináči dostatečnou zásobu. Pěstování zvládne i začátečník
Sklizené rostliny ještě řádně dosušte zavěšené ve snopcích, nebo je sušte v tenké vrstvě na tácu nebo plachtě. Po usušení kmínová semínka vytřepete nebo vymlaťte a poté přeberte od nečistot. Kmín skladujte v nádobách na suchém tmavém místě. Své aroma si udrží až dva roky. Pokud si chcete kmín znovu vyset, nechte některá semena zcela dozrát a uschovejte si je pro následující sezónu.
Zdroj: West Coast Seeds