Prskající olej v pánvi: Nepříjemnost, která má jednoduché řešení. Tajný fígl se o vše postará

Fotografie: Depositphotos

Smažená jídla jsou v mnoha domácnostech velmi oblíbená. Jejich příprava je většinou jednoduchá, ale samotné smažení může být někdy i noční můrou.

Smažení v pánvi se zdá jako ten nejjednodušší způsob úpravy jídel. Ano, ale jen pokud se povede. Někdy se stane, že s námi olej nespolupracuje a prská z pánve na všechny strany. Zaneřáděná kuchyň plná mastných fleků je ještě ta lepší varianta. Takový vařící olej na ruce nám může způsobit velmi bolestivé popáleniny. Jak tedy minimalizovat riziko katastrofy při smažení?

Proč olej prská

Hlavním důvodem, proč olej v pánvi prská, jsou kapičky vody, které se do něj dostanou. Ty se velkou rychlostí přeměňují na vodní páru a to způsobuje ty malé exploze v oleji, které mohou vystříknout opravdu daleko. První rada tedy zní – ujistěte se, že pánev je dokonale suchá, než do ní nalijete olej, a snižte vlhkost jídla.

Maso nebo rybu můžete vysušit papírovou utěrkou. Marinované maso v neolejových zálivkách nechte před vložením do pánve co nejvíce okapat. Největšího prskání při smažení se dočkáme u mražených potravin. Hranolky nebo mražená zelenina jsou po vyndání z mrazáku pokryté vodními krystalky, a proto je nechte nejméně 10 minut při pokojové teplotě odležet, než je dáte na pánev. Výrazně tak omezíte bouřlivou reakci.

Správné nádobí na smažení

Dalším trikem je těsně před vložením potravin do pánve olej posolit nebo pomoučit. Stačí jen velmi jemně. Mouka i sůl dobře absorbují kapičky vody a opět vám pomohou snížit prskání oleje. Tu samou službu udělá i kousek chleba. Regulujte také teplotu. Pokud to recept vyloženě nevyžaduje, nenechte olej v pánvi úplně rozpálit. Při obracení kousků masa pánev přesuňte mimo hořák, obraťte a pak teprve vraťte zpět.

Fotografie: Freepik

Pro přípravu smaženého jídla si vyberte vysokou tlustostěnnou pánev nebo vyšší hrnec. Kvalitní povrch nádobí, kde se olej zahřívá rovnoměrně, je základem pro vyřešení prskajícího oleje. Mějte také po ruce připravenou poklici pro případ, že by vás reakce oleje zaskočila. Jednoduše pánev přiklopte, snižte teplotu a počkejte, až se olej trochu uklidní.

Ochrana před spálením a úklid

Na ochranu před popáleninami používejte delší vařečky a obracečky, ať jste prskajícímu oleji co nejvíce z dosahu. Na ochranu kůže pak používejte rukavice a mějte dlouhý rukáv. Ani brýle nejsou úplně k zahození, olejová kapka si to totiž někdy může namířit i do vašeho obličeje. Chraňte také malé děti a pánve s horkým olejem vždy odsuňte tam, kde na ně dítě nedosáhne.

Pokud nechcete po smažení půl hodiny drhnout sporák a vše okolo, můžete si pořídit nerezový chránič, který se umístí za varnou desku a zachytí všechny olejové kapky. Okolní prostor na varné desce nebo sporáku pak můžete přikrýt alobalem nebo pečicím papírem. To vám také usnadní následný úklid. Smažení je ze začátku věda, ale po pár pokusech a nezdarech si každý vyšperkuje ten svůj způsob, který mu bude fungovat v jeho podmínkách.

Zdroj: Athensmagazine