Podmínky pro získání příspěvku na bydlení v roce 2024: Příjmy je třeba prokázat na Úřadu práce

Fotografie: Depositphotos

Příspěvek na bydlení je sociální dávka, kterou stát poskytuje lidem s nízkými příjmy. Pomáhá jim uhradit náklady spojené s bydlením.

Sociální dávka na bydlení je určena domácnostem, které žijí celoročně buď ve vlastním bytě, nebo domě. Dále také i pro bydlení nájemní, družstevní, popřípadě i v rekreačním objektu, kde je pitná voda a WC. Výpočet příspěvku na bydlení souvisí s výší čistého příjmu všech osob v domácnosti a skutečnými, případně normativními náklady na bydlení.

Kdy vzniká nárok na příspěvek na bydlení

Jestliže jsou náklady vyšší než 30 % čistého příjmu a zároveň nepřekračují stanovené normativní náklady, bude mít žadatel na tuto dávku nárok. Výši normativních nákladů určuje stát podle indexu cen bydlení a spotřeby energií, dále podle velikosti obce, formy bydlení a počtu osob v domácnosti. Pokud jsou vykázané skutečné náklady vyšší než normativní, počítá se s těmi normativními. Jejich výši pro osoby bydlící v nájemním i vlastním bydlení zjistíte na webu Kalkulačka.

Žádost o příspěvek na bydlení

Osoba, která splňuje podmínky pro vyplacení příspěvku na bydlení, podá žádost na příslušném Úřadu práce. To lze učinit osobně, poštou, anebo elektronicky prostřednictvím klientské zóny Ministerstva práce a sociálních věcí MPSV. K žádosti musíte přiložit doklady, které prokazující příjmy a náklady na bydlení za předchozí kalendářní čtvrtletí. Je však možné, aby si ÚP zjistil od zaměstnavatelů a dodavatelů energií tyto údaje sám. Žádost se obnovuje 2x ročně, a to v dubnu a říjnu. Anebo tehdy, když dojde k jakékoliv změně čistých příjmů či nákladů na bydlení.

Výpočet příspěvku na bydlení 2024

Normativní náklady klesly, takže nárok bude mít s největší pravděpodobností méně domácností než v roce 2023. Kdo nepotřebuje žádné bližší informace a chtěl by si jen ověřit možnost získání příspěvku na bydlení pro rok 2024, může využít kalkulačku, kterou pro vás na svých stránkách uveřejnil web Peníze. Příjmy osob, které žijí v jedné domácnosti, se sčítají a vzniká nárok na jeden příspěvek. A to tehdy, pokud na výdaje spojené s bydlením domácnost vydá více než 30 % svých celkových příjmů.

Peníze a kalkulačka
Fotografie: Pexels

Pokud někdo žije v nebytových prostorách či v azylovém domě, nárok na příspěvek na bydlení mu nevzniká. Existují však i jiné sociální dávky, o něž si mohou tyto osoby požádat.

Co všechno se do nákladů na bydlení pro rok 2024 počítá

  • Nájemné – v případě vlastního nebo družstevního bydlení takzvané „srovnatelné náklady“; ty činí pro jednu a dvě osoby 3 571 Kč, pro tři osoby 4 669 Kč a pro čtyři a více osob v domácnosti 5 632 Kč.
  • Náklady na energie – sem patří elektřina a plyn, dodávky a ohřev vody, odvádění odpadních vod, čištění jímek, provoz výtahu, osvětlení společných prostor domu, společná TV a rozhlas, svoz komunálního odpadu.
  • Náklady na vytápění – skutečné výdaje; jestliže se však topí pevnými palivy (uhlí, brikety, pelety, dřevo), jsou stanoveny paušální výdaje: jedna a dvě osoby v domácnosti 1 843 Kč; tři osoby 2 411 Kč; čtyři a více osob 2 979 Kč; o tom, jak domácnost účinně vytápět za nižší náklady, jsme na webu BydlímeÚtulně již psali.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*