Jakých chyb se vyvarovat při výběru sedací soupravy?

Fotografie: Fotobanka

Sedací souprava je jednou z věcí, která by v žádném obývacím pokoji neměla chybět. Pro koho je moc velká, ten ji může nahradit menší sedačkou nebo pohovkou, v každém případě by ale mělo jít o pohodlný kousek, který jste vybírali pečlivě. A tím nemyslíme jen velikost a barvu. Jakých chyb se při výběru sedací soupravy nejčastěji dopouštíme?

Sedací souprava dělá z obýváku útulné místo

Než se pustíme do konkrétních rad, čeho se vyvarovat, a co naopak nepodcenit, je důležité si říct, že sedačka je jednou z věcí, která obývací pokoj utváří. Je místem, kam si můžeme sednout, když jsme unavení, kam usadíme hosty, i místem, kam si můžeme lehnout, když nám není nejlíp, ale nechceme být izolovaní někde za zavřenými dveřmi. Když vsadíte na rozkládací sedačku, může se dokonce stát dočasnou postelí pro hosty. Plní celou řadu funkcí, i proto je důležité neudělat při výběru nějakou chybu.

Tip číslo jedna: Pozor na rozměry místnosti

Jedním z prvních parametrů, který budete řešit, je velikost. Přizpůsobte ji rozměrům místnosti. Tu si pečlivě změřte, rozhodně je jen neodhadujte. Snadno by se mohlo stát, že vám bude pár centimetrů místa chybět a vy sedačku povezete zpět do obchodu nebo budete bourat zeď v obýváku.

Tip číslo dva: Nesnažte se vybranou sedačku vměstnat tam, kde to nejde

Znáte to, vyrazíte do obchodu, kde se na první pohled zamilujete do sedačky. Může být rohová, do U, i zcela jiná, a vy už jiné nevidíte. Bez rozmyslu si ji koupíte, protože tuhle prostě musíte mít, ta je vaším splněným snem, jenže doma zjistíte, že se vám do prostoru vůbec nehodí. Tvarem, barvou, provedením.

Fotografie: Fotobanka

Tip číslo tři: Myslete prakticky

Sedací souprava má být pohodlná, ale také praktická. Na to při jejím výběru nezapomínejte a odpovězte si na několik otázek.

  • Pro kolik osob sedačku vybíráte?
  • K čemu všemu ji využijete? Stačí vám jen prostá sedačka, nebo oceníte tu rozkládací, která se může proměnit v postel? A co úložný prostor? Nehodil by se?
  • Jaký tvar sedačky se hodí do vašeho interiéru? Nemáte náhodou propojený obývák s kuchyní? Sedačka by pak mohla posloužit k rozdělení prostoru místo zdi.

Tip číslo čtyři: Na materiálu záleží

Kožená sedací souprava skvěle vypadá, dá se dobře udržovat, ale je přesně tím, co potřebujete? Její pořizovací cena je o něco vyšší a může při delším sezení studit. Textilní potah je oproti tomu příjemnější, a pokud máte děti, nemusíte se o sedačku tolik strachovat.

Tip číslo pět: Sedačku si vyzkoušejte

Sedací soupravu si pořizujeme na několik let dopředu, proto bychom si měli být skutečně jisti, že je přesně tím, co hledáme. Vybráno máte, tak si ji vyzkoušejte. Jak se vám na ní sedí? Je materiál příjemný? Bude se na ní dobře odpočívat vám i případným hostům?


Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*