Mikrobyt, který je menší než běžné parkovací místo: I díky žebříku se do něj vejde vše potřebné

Fotografie: Depositphotos

Bydlení na ploše, kterou byste zvládli spočítat na prstech? Ano, i to dělá s trhem nemovitostí bytová krize – ve světě i v Česku.

Bydlení v centru města, které nikdy nespí? Pravděpodobně vás napadne, že na to přece mají jen milionáři. Nemusí to ale být pravda. S rozvojem miniaturních bytů, které ve většině nabízejí o trochu méně než standardní hotelový pokoj, na něj dosáhne téměř každý.

Mikrobyty jsou v kurzu

Cena za bydlení v tak lukrativních místech, jako je centrum Tokia, Londýna nebo New Yorku, se šplhá do závratných výšin. Vzhledem k tomu, že se ale člověk vlastně nachází v centru dění, tak úplně nepotřebuje velký životní prostor. A z toho důvodu začaly vznikat tzv. mikrobyty. V zahraničí se jejich obytná plocha může pohybovat i jen kolem 10 m2, jak dokládá i článek na BydlímeÚtulně o mladíkovi, které si pronajal mikrobyt v Japonsku.

Dle platné legislativy v Čechách ale nesmí výměra obytných prostor klesnout pod 18 m2. I takto malé byty se ale podle webu Novinky prodávají a lidé o ně mají zájem. Nejvíce jich lze samozřejmě nalézt v Praze, kde se nacházejí na dosah všechny další potřebné služby, jako jsou restaurace, posilovny, kavárny. Ty všechny eliminují množství věcí, které člověk pro pohodlný život musí vlastnit. A tím pádem se vejde i do „skříně“.

Starou stodolu proměnili na luxusní domov, za který by se nestyděli ani milionáři

I auto má větší stání

Typický mikrobyt v New Yorku představila jistá mladá žena pro portál MyPositiveOutLooks. Celý její život a osobní vlastnictví se jí tu musí vejít do prostoru, který má 2,7 metru na délku, 2,1 metru na šířku a cca 2 metry na výšku. Její byt je tedy menší než běžné parkovací místo, i proto mu přezdívá Walk-in Closet (tedy šatna).

I přes malé rozměry zde žena má kuchyňskou desku a rozkládací gauč. Sama ale spí v patře, kam se dostává po strmém žebříku, a na posteli se kvůli nízkému stropu nemůže ani posadit. Do koupelny chodí do jiného patra, kde má sociální zázemí tvořené toaletou a sprchovým koutem. Za takové „nuzné“ podmínky platí měsíčně asi 15 tisíc korun nájemné. Ale považte – přímo v centru Manhattanu!

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*