Kombinace slupek z banánů a brambor poslouží jako hnojivo 100x lépe než drahé směsi

Fotografie: Judgefloro / Creative Commons Zero / Public Domain Dedication

Slupky z banánů a brambor se obvykle vyhazují. Když už tedy vyhodit, pak na kompost. Anebo z nich rovnou připravte účinné hnojivo.

Příprava hnojiva z bramborových a banánových slupek je jednoduchý a ekologický způsob, jak podpořit růst i kvetení vašich rostlin. Tyto slupky jsou totiž velmi bohaté na látky jako draslík, fosfor a hořčík. A ty rostliny potřebují.

Kombinace slupek z banánů a brambor

Pro přípravu hnojiva můžete slupky jednoduše nasekat na malé kousky a nechat je macerovat ve vodě po dobu několika dní. Tento výluh pak můžete použít k zalévání rostlin, což jim poskytne potřebné živiny a podpoří jejich kvetení. Anebo slupky rozmixujete, zředíte vodou a opět použijete jako zálivku. Lze použít na pokojové květiny i zahradní rostliny. Další možností je slupky usušit, rozemlít na prášek a tento prášek pak smíchat s půdou nebo přidat přímo ke kořenům rostlin. Tato metoda je obzvláště užitečná při výsadbě nových sazenic nebo při přesazování.

Kombinace těchto dvou typů slupek vytváří vyvážené hnojivo, které může pomoci zlepšit strukturu půdy a zvýšit celkovou plodnost. Při používání domácího hnojiva je důležité pamatovat na to, že slupky by měly být dobře omyty, aby se odstranily zbytky pesticidů, a měly by být použity v rozumném množství, aby nedošlo k přehnojení rostlin. Tato přírodní hnojiva jsou skvělým způsobem, jak recyklovat kuchyňský odpad a zároveň poskytnout vašim rostlinám výživu, kterou potřebují pro zdravý růst a krásné květy.

Díky tomuto hnojivu z kuchyňských zbytků sklidíte tak bohatou úrodu okurek, že nebudete vědět co s nimi

Použití jednotlivých slupek

Obě slupky obsahují řadu minerálů a stopových prvků, jež rostliny potřebují ke své výživě. Jak k růstu, tak ke kvetení, případně k vytváření plodů. Banánové slupky můžete nakrájet na drobné kostičky a nechat je ve vodě v lednici, čímž vytvoříte koncentrovanější hnojivo. To je vhodné pro zálivku rostlin během celého vegetačního období. Pozor – banánové slupky neobsahují dusík, takže ten musíte dodat do půdy jinou cestou, píše web HomesAndGardens. Samotné bramborové slupky jsou také užitečné, protože obsahují škrob, který pomáhá půdě udržet vlhkost a podporuje mikrobiální aktivitu.

Živinami z banánových slupek obohaťte své rostliny
Fotografie: Pixabay

Z banánů i brambor tedy získáte naprosto přírodní hnojivo, a ještě ke všemu z materiálu, který byste stejně vyhodili. Tedy budete hnojit zadarmo. Web Twice doporučuje do sušených banánových a bramborových slupek přimíchat kávovou sedlinu (tedy lógr) a ještě drcené vaječné skořápky. A vše společně rozmixovat. Přidávat můžete rovnou do půdy, anebo zamíchat do vody k zalévání. Nezapomeňte, že přihnojovat můžete čerstvým i sušeným droždím. Jak takové hnojivo vyrobit, jsme na BydlímeÚtulně popsali už dříve.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*