Stát nabízí nebývale štědré příspěvky na bydlení, které platí i pro nájem. Stačí splnit tyto podmínky

Fotografie: Depositphotos

Příspěvek na bydlení je dávka, která vám může významně ulehčit od vašich nákladů s bydlením. Platí dokonce i pro nájem.

Situace s bydlením je v současné době více než žalostná. Nejen Českem, ale i Evropou se táhne bytová krize, jež zvyšuje výdaje spojené s žitím. Pro našince může být částečnou útěchou dávka, kterou stát na bydlení přispívá. Zjistěte, kdo na ni má nárok.

Nájem, nebo hypotéka, to je věčné dilema

Bydlení ve vlastním je drahé. Tento v poslední době často opakovaný fakt má ale výrazný dopad i na druhý nejčastější způsob bydlení – nájemní. Jak uvádí portál Maxima, čím dražší jsou hypotéky, tím větší je hlad po nájemním bydlení, což pronajímatele vede k navyšování činží. Zatímco s financováním hypotéky vám stát úplně nepomůže, v případě jiných výdajů na bydlení, jako jsou výdaje za energie nebo zmiňovaný nájem, už je situace jiná.

Jste-li vlastník, nájemce nebo bydlíte na základě služebnosti (věcné břemeno) a vaše výdaje za bydlení přesahují 30 % příjmu rodiny, potom máte podle dostupných informací na portálu MPSV nárok na příspěvek na bydlení. Tato dávka státní sociální podpory se podává na dobu neurčitou. Omezená pak není ani její výplata. Tedy za předpokladu, že splníte podmínky a vznikne vám nárok.

Stát nabízí štědré dotace na výměnu starých oken. Jedná se o program Nová zelená úsporám Light

Měsíčně i několik tisíc korun

Portál SeznamZprávy uvádí, že v roce 2023 pobíralo příspěvek na bydlení více než 270 tisíc lidí, přičemž průměrná výše se pohybovala kolem 6 100 Kč. Jestli taková suma může měsíčně chodit i na váš účet, pak pomůže odhadnout online kalkulačka. Nebo si můžete rovnou požádat, a to online přes klientskou zónu MPSV, nebo osobně na pobočce úřadu práce.

Peníze a kalkulačka
Fotografie: Pexels

K samotné žádosti budete potřebovat doklady, z nichž některé budete předkládat minimálně jednou za půl roku. Jedná se o výši čtvrtletního příjmu všech osob v domácnosti, doklad o vlastnictví nemovitosti či nájemní smlouvu, doklad o výši nákladů na bydlení včetně potvrzení o jejich úhradách. A pokud budete mít na příspěvek nárok, potom budete zároveň splňovat podmínku pro čerpání dotací NZÚ Light, jak jsme psali již dříve na BydlímeÚtulně.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*