Takhle čisté byly hořáky na sporáku naposledy v obchodě. Směs s octem ušetří spoustu námahy

Fotografie: Depositphotos

Vyzkoušejte také tento jednoduchý trik, jak zbavit hořáky sporáku všech nečistot i připálené špíny. Za pár minut se budou lesknout, jako by byly úplně nové.

Hořáky sporáku bývají velmi náchylné k ulpívání nečistot i mastných skvrn a zbytků jídla. Vzhledem k vysoké teplotě, kterou při vaření mají, je nemožné je bezprostředně po jejich znečištění vyčistit. Naštěstí existuje jednoduchý trik, jenž vám i s tímto úklidem pomůže. Zvládnete to navíc bez chemických přípravků i namáhavého drhnutí.

Proč byste měli sporák pravidelně umývat

Čím déle vzniklé skvrny a špínu na předmětu necháte, tím horší je následně jejich čištění. Pokud se vám podaří zašpinit i samotné hořáky, hrozí jejich připalování při každém používání. Nejenže to může ovlivnit i způsob hoření plamenu, ale také se z nich bude uvolňovat velmi nepříjemný zápach, který postupně prostoupí celou vaší domácností.

Potřebné suroviny k čištění hořáků

Abyste sporák včetně všech jeho součástí snadno a rychle vyčistili, připravte si k tomu kus alobalu, teplou vodu, ocet a pár tablet do myčky. Množství potřebných surovin se liší v závislosti na míře znečištění jednotlivých hořáků. Měli byste se však vyhnout používání drátěnky, která může jejich povrch nenávratně poškodit. Vzniklé škrábance pak už nikdy nevyhladíte.

Jak hořáky vyčistit

Nejprve musíte jednotlivé hořáky ze sporáku opatrně vyjmout a namočit do připraveného čisticího roztoku. Ten si vyrobíte tím, že tři tablety do myčky smícháte s octem tak, abyste vytvořili hustou pastu. Pomocí starého zubního kartáčku nebo houbičky ji naneste na hořáky a ty zabalte do alobalu. Asi 30 minut nechte čisticí pastu působit.

Za ucpaný a páchnoucí odpad si mnoho hospodyněk může vlastní chybou. Olej by zde za žádnou cenu neměl končit

sporák hořáky
Fotografie: Pixabay

Jakmile tato doba uplyne, vyjměte hořáky z hliníkové fólie a omyjte je pod teplou vodou. Pomocí houbičky pak odstraňte i zbytek nečistot a kuchyňskou utěrkou nebo papírovým ubrouskem otřete dosucha. Čisté hořáky pak vraťte zpět na místo. Pokud se vám napoprvé nepodaří všech skvrn zbavit, celý postup zopakujte.

Zdroj: Domek i Ogrodek

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]