Češi přišli s geniální fintou, se kterou je čištění koberců otázkou minut. Pomůže vám tato směs

Fotografie: Freepik

Znečištěné koberce můžete vyprat vlhkým i suchým způsobem a čistit je můžete buď domácími prostředky, nebo si koupit drahé komerční přípravky.

Znečištěné koberce si můžete doma vyčistit i sami. Jen musíte vědět, z jakého materiálu jsou ty vaše utkané. Některé koberce totiž můžete navlhčit a prát je mokrými způsoby (třeba párou), jiné můžete prát pouze na sucho. Jinak byste zničili jejich vlákno. To se týká hlavně vlněných a dalších drahých koberců.

Suché čištění koberců

Suché čištění koberců je efektivní způsob pro odstranění nečistot a alergenů, který nevyžaduje použití vody nebo jiných tekutin. Tato metoda je obzvláště vhodná pro oblasti, kde je potřeba rychlého schnutí. Anebo tam, kde není vhodné použití vody, jako jsou například oblasti s dřevěnými podlahami či místa s vysokým pohybem lidí, píše web CarpetsMatter.

Při suchém čištění se obvykle používá speciální prášek nebo granulát, který se rovnoměrně rozprostře po povrchu koberce a nechá působit po určitou dobu. Prášek absorbuje nečistoty a po uplynutí doporučené doby se jednoduše vyluxuje. Tato metoda je šetrná k vláknům koberce a pomáhá prodloužit jeho životnost. Zároveň je vhodná pro lidi trpící alergiemi, protože neuvolňuje alergeny do vzduchu jako mokré čištění.

Pokud z pračky cítíte zápach, nemáte ani tušení, jak trpí vaše prádlo. Zbavte se ho pomocí této finty

Jde to i podomácku…

Abyste však nemuseli utrácet hromadu peněz za speciální přípravky, můžete je směle nahradit jedlou sodou, bramborovým škrobem a solí. Uvedené ingredience smíchejte v poměru 1 : 1 : 1. Přimíchat můžete pár kapek oblíbeného esenciálního oleje a pak vyluxovaný koberec hustě posypte. Bylo by dobré směs do kobercového vlasu jemně zapracovat, třeba jemným kartáčem. Aby to nebyla taková dřina, můžete vyzkoušet smeták na tyči, samozřejmě nový, abyste znečištěným smetákem neprovedli víc škody než užitku. Působit nechte nejlépe přes noc.

Pomocí kartáče čistící směs do koberce zapravte
Fotografie: Pixabay

Směs, již jste použili, dokáže odstranit skvrny, nabalit na sebe prach, zahubit roztoče, narovnat vlas koberce a také ho zbaví zápachu. Uznejte sami, že na tak levný přípravek je toho hodně. Poté koberec vyluxujte vysavačem s vysokým výkonem. Podaří se vám tak odstranit všechny částice – a to jak nečistoty, tak i rozsypanou směs čisticího přípravku. Koberec by měl být čistý, voňavý a s narovnanými vlákny.

Na webu UkrMedia doporučují použít některý z esenciálních olejů, které působí antibakteriálně: např: eukalyptus, citron, oregano, máta, skořice, levandule, tea tree oil.

Čištění párou

Vlhkým čili mokrým způsobem se koberce dnes nejčastěji čistí párou. Existují speciální přístroje, které páru přímo vytvářejí, a vy je používáte obdobným způsobem jako vysavač. Některé si můžete zakoupit, jiné si vypůjčit. Anebo rovnou zavolat službu, která čištění koberců provede za vás. Na BydlímeÚtulně jsme také popsali, jak domácími přípravky vyčistit čalouněnou sedačku.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*