Starý dům z roku 1957 měl dle sousedů být odsouzen k demolici. Majitel touto proměnou zaskočil celé město

Fotografie: Juandev / Creative Commons / Attribution-Share Alike 3.0

Na předměstí Melbourne stojí dům z roku 1957. Po citlivé přestavbě a jeho rozšíření vznikl prosvětlený a vzdušný prostor pro moderní bydlení.

Stavba je významným příkladem tehdejší modernistické architektury a současní majitelé si přáli, aby byl zachován původní charakter stavby. Budova měla být tedy rekonstruována velmi citlivě, a přitom rozšířena tak, aby zde vznikl domov pro celou rodinu. Majitelé tedy požadovali stylovou přestavbu a funkční přístavbu, píše web SimpleDwelling.

Přestavby se ujal ateliér Foomann Architects

O spolupráci požádali známý ateliér Foomann Architects z Melbourne. Ten založili Jamie Sormann a Jo Foong v roce 2008. Jejich hlavní náplní je právě citlivé řešení bytových, ale i dalších prostorů. Ateliér je známý svým zaměřením na individuální přístup, na pečlivé provedení a širokou škálu projektů, které zahrnují nejen rezidenční zástavbu, ale i stylová pohostinství, interiéry, maloobchod i kancelářský design. Studio má za dobu své existence bohaté zkušenosti a oddaný tým stavebních profesionálů a řemeslníků.

Vnitřní prostor je vzdušný a plný světla

Z tohoto důvodu padla volba při rekonstrukci nemovitosti Farnham House na předměstí Melbourne, která je domovem ilustrátorky, jejího partnera stavebníka a jejich tří malých dětí, právě na ně. Architekti navrhli rozšíření stavby s důrazem na minimalismus, s použitím neutrální palety materiálů. Interiér tvoří dřevo a bílé plochy. Tak mělo vzniknout optimální pozadí pro prezentaci uměleckých děl majitelů nemovitosti. Nový design poskytuje rafinovaný a uvolněný interiér s různorodými prostory, přirozeným světlem a výhledy po celém domě.

Celé město nevěřilo svým očím. Muž při rekonstrukci domu pro svou rodinu využil ty nejlevnější materiály

Vstup byl přesunut hlouběji do domu a je přístupný po zahradní cestě podél domu. V přístavbě se nachází kuchyň, jídelna a obývací pokoj v přízemí, kde vysoké zasklení na východní straně obdařuje tyto prostory světlem. Bonusem je otvíratelný panel pro odvětrání teplého vzduchu. V patře přístavby je studovna, která se stává i pokojem pro hosty. Také tam zůstal zajímavý volný prostor. Dřevěné detaily kolem něj poskytují texturu a pocit tepla. Obzvláště tehdy, když jsou v noci osvětleny.

Otevřený koncept, spirálové schody a bílé stěny udržují světlo, vzdušnost a otevřenost a dotvářejí přechodové body do ostatních prostor. Interiér s exteriérem propojují velké francouzské skleněné dveře, které zároveň přivádějí severní světlo do obývacího prostoru.

A jak byl řešen exteriér

Na přístavbu použili architekti materiál Corten steel, jenž je známý svou odolností vůči povětrnostním vlivům a charakteristickou rezavou patinou. Stavbě přidává moderní dotek a zároveň respektuje historický kontext původního domu. Tato přístavba vznikla velmi promyšleně, jako adekvátní doplněk k původnímu cihlovému řešení, uvádí na svých stránkách web ArchDaily.

Tuto historickou stavbu se podařilo architektům citlivě zmodernizovat a přizpůsobit ji současným potřebám, a to bez ztráty původní identity. Na BydlímeÚtulně jsme vám představili i přestavbu historické školní budovy v New Hampshiru na útulný domov.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*