Chyby při přípravě česneku rozhodují o jeho následné chuti v jídle. Skoro nikdo ho neumí připravit správně

Fotografie: Depositphotos

Příprava česneku není nijak náročná, nicméně i zde lze udělat fatální chyby. Dejte si na ně pozor, abyste nepokazili svůj pokrm.

Česnek je velice aromatická zelenina, která obsahuje mnoho prospěšných látek pro lidské zdraví. Je také důležitým kořením, bez něhož si žádný kuchař nedokáže představit vaření. Bohužel se ale může stát, že nevědomky zničíte jeho cenné hodnoty, a především jeho chuť. Touto chybou můžete zničit i chuť celého pokrmu, který zrovna připravujete.

Chyba při přípravě česneku

Ne každý to ví, ale záleží, kdy česnek do pokrmu přidáte. Závisí na tom jak chuť pokrmu, tak i jeho zdraví prospěšné vlastnosti. Při vysokých teplotách česnek ztrácí své kvality. Pokud ho přidáte na začátku vaření, nedivte se, že ho poté vůbec necítíte. Mnohem horší to může být, když ho přidáte na začátku smažení. Pak získá nepříjemnou hořkou chuť.

Druhá věc je sekání. Obvykle platí, že čím větší kousky zeleniny nebo ovoce, tím lépe si zachovají svou nutriční hodnotu. U česneku je tomu naopak. Doporučuje se ho co nejvíce rozdrtit. Při této činnosti se aktivuje v něm přítomný enzym allináza a přemění se na allicin. Díky tomu česnek získává protizánětlivé a posilující vlastnosti. Zajímavé je, že po nasekání česneku stojí za to ho několik minut nechat ležet. Tím pádem neztratí na hodnotě, ba naopak. Získá ještě lepší zdravotní benefity.

Jak snadno oloupat česnek?

Loupání česneku nemusí být žádná dřina. Pro první metodu potřebujete dřevěné prkénko a nůž. Začněte tím, že paličku česneku rozeberete na jednotlivé stroužky. Po tomto kroku přichází na řadu ta nejdůležitější část. Položte stroužek česneku na prkénko, vezměte nůž a jeho plochou stranou zatlačte na stroužek. Nebojte se česnek trochu přimáčknout dlaní. Poté už jen česnek na tvrdém konci lehce nařízněte a stáhněte slupku.

Fotografie: Pixabay

Druhá metoda loupání česneku není o nic složitější, budete potřebovat pouze mísy, a to nejlépe kovové. Prvním krokem je vložení celého česneku do kovové mísy. Mísu překryjte druhou mísou a pořádně protřepejte. Jakmile horní mísu odejmete, v první míse budete mít krásně oloupané česnekové stroužky připravené k použití.

Zdroj: Gotowanie

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]