9 z 10 Čechů na podzim zapomíná na tento důležitý krok v péči o trávník a pak hluboce lituje

Fotografie: Flo888~commonswiki / Public domain

Trávník na podzim vyžaduje určitou péči. Když ho nevyčistíte, neposekáte a neprovzdušníte, těžko se zjara setkáte s mladou svěží travičkou.

Je tu podzim, a to zahrádkáře čeká řada činností, které je zapotřebí v tomto období na zahradě udělat. Sklidit úrodu, vyčistit a zrýt záhony, dát do pořádku skleník, případně ostříhat některé keře a stromky a pustit se také do trávníku, radí web KobietaInteria. A právě tomu bude tentokrát patřit naše pozornost.

Co s trávníkem na podzim

Jestli je váš trávník v dobré kondici, postačí, když ho trochu přihnojíte přípravkem určeným právě pro podzimní hnojení. Trávník se totiž hnojí dvakrát ročně a průmyslové hnojivo je tak i v prodejnách rozděleno a označeno. Takže s tím nebudete mít žádné starosti. Koupíte a přihnojíte. Jestliže však trávník v horkém létě utrpěl suchem nebo nějakou mechanickou činností, případně dlouhým dešťovým obdobím na počátku září, budete mu muset věnovat větší péči. Pak vám bude zase dělat radost od samého jara.

Pokud bude trávník koncem října (v teplém počasí na počátku listopadu) přesahovat 4–5 cm, bude dobré, když ho ještě před zimou posekáte. Bude se vám snadněji čistit, hnojit a zimní vláha snáze pronikne ke kořenovému systému. Nesekejte však trávník rovnou po dešti, posílili byste rozvoj chorob, bakterií a plísní.

Trávník koncem října ještě posekejte
Fotografie: Pixabay

Pokud jste doposud, tedy zhruba do poloviny října, nedoseli poškozená místa v trávníku, tak už to nyní nedělejte a počkejte až na jaro. Země je už chladnější, a tak by semínka zřejmě nevyklíčila a nezakořenila, uvádí web Sanitino. Naopak – spíš by je za pár týdnů vyzobali hladoví ptáci.

Zkušení zahrádkáři už se klučením pařezů nezdržují. Díky této lidové metodě se odstraní doslova sám

Podzimní péče se vám na jaře zúročí

Posbírejte po trávníku spadané plody a listí. Pokud byste je na trávníku nechali přes zimu, podpořili byste tvorbu plísní a vylysalých míst. Starší trávníky – byť stále pěkné – byste měli provzdušnit. Tak zajistíte lepší přístup vody a vzduchu ke kořenům. Přínosná je i vertikutace, díky níž odstraníte mech i odumřelé traviny.

Abyste zlepšili strukturu a propustnost půdy, můžete trávník trochu prosypat křemičitým pískem. Současně s ním můžete přidat i podzimní hnojivo s vyšším obsahem fosforu a draslíku. Ten pomůže trávě lépe přezimovat. Na BydlímeÚtulně jsme vás seznámili také s tím, jak hnojit trávník na jaře a jak o něj pečovat během celé sezony.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*