Vhodná podzimní péče o růže je klíčem k zajištění zdravých květů: Základem je prořezávání

Fotografie: Depositphotos

Jste-li zahrádkáři začátečníci a nevíte, jak se starat o růže během podzimu a zimy, naučte se, jak je správně prořezávat, aby vám další rok krásně kvetly.

Budete-li se o své růže řádně starat na podzim, zimu bezpečně přečkají a v příštím roce se vrátí zdravé, vitální a plné květů. Klíčovými úkoly podzimní péče o růže jsou odstraňování odkvetlých květů nebo nemocných listů a prořezávání. Podzim je také vhodným obdobím pro výsadbu nových růží.

Výběr správného nástroje je základ

Zazimování je proces, kterým zahradníci chrání své rostliny před drsnými a škodlivými vlivy chladného počasí. Znamená to zajistit, že vaše růžová zahrada odolá stresu silných větrů, nízkých teplot a dormance. S přípravami na zazimování byste měli začít před tím, než udeří první mrazíky. Je však třeba mít připravené vhodné pomůcky.

Zahradnické nůžky jsou nejlepším nástrojem, který lze použít k řezání růží. Pokud si nevíte rady, jak vybrat ty správné, zajděte pro radu k odborníkovi nebo do hobby marketu, kde vám rádi poskytnou veškeré informace. Před použitím nůžky vydezinfikujte, a pokud máte podezření na přítomnost houbových či jiných chorob, dezinfekci proveďte i mezi řezem u jednotlivých rostlin, jak radí server WikiHow.

Muškáty po sezoně nikdy nevyhazujte. Díky této lidové fintě zimu ani nepocítí

Jak připravit růže na zimu

Již koncem srpna či v září je vhodné přestat hnojit. Nechcete, aby zbytkové hnojivo proudilo vašimi rostlinami, když vstoupí do dormance, do takzvaného spícího období, radí web GardeningKnowHow. Při zazimování vyčistěte půdu, to znamená odstraňte všechno spadané listí a zbytky kolem rostlin růží, radí web MasterClas. Necháte-li tento odpad zmrznout vedle vašich růží, mohl by přispívat k šíření různých chorob.

prořezávání růží
Fotografie: Freepik

Zejména u vzrostlejších růží byste měli rostliny zkrátit. Ponechte výhony o délce 5 až osm oček tak, abyste řez vedli v úhlu 45° nad očkem směřujícím ven od středu. Tím zabráníte proplétání výhonů a zahušťování středu růže, vysvětluje GardenersWorld.

Odstraňte také všechny odumřelé části rostliny a případné křížící se výhony. Růže také nezapomeňte přihrnout zeminou, uvádí web BHG, aby byla před mrazy chráněna spodní očka. Můžete je také přikrýt chvojím. A pokud chcete svou sbírku růží rozšířit, o množení růží řízkováním jsme již psali na BydlímeÚtulně.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*