Celý život děláte při smažení na oleji tuto zásadní chybu. Šéfkuchař odhalil správný postup

Fotografie: Pastorius / Creative Commons / Attribution-Share Alike 3.0

Smažení v oleji není sice nic moc zdravého, ale zato je každé smažené jídlo velká pochoutka. Důležité je ale vědět, jak správně s olejem manipulovat.

Jak moc je důležité, zda nalijete při smažení olej do studené pánve, anebo do pánve rozpálené? Spousta lidí se domnívá, že na tom vůbec nezáleží, že důležitá je až teplota oleje, když do něj začnete vkládat potraviny. Jak uvádí web KobietaGazeta, jisté rozdíly tady jsou. Kdo si není jistý, může si před tím, než se dočte, jak to má být správně, udělat sám pro sebe takový test – lít olej do pánve studené, nebo nahřáté?

Je to nejspíš jedno

Jak už bylo řečeno, zásadní je, aby se jídlo vkládalo do oleje dostatečně rozpáleného. Hlavní tedy je, abyste pouze nerozpálili pánev, nenalili studený olej a hned nevložili třeba obalený řízek. Olej by se tak rychle neprohřál. Pokud dostatečně dlouho počkáte, pak je při dnešní kvalitě nádobí, zejména nepřilnavých pánví, se vší pravděpodobností zcela jedno, jestli necháte pánev chvíli rozehřát na sucho a pak olej přidáte, anebo ho nalijete do pánve hned a pak sporák teprve zapnete.

Pak by se mohly ještě objevit spekulace nad spotřebou a opotřebením pánve. Spotřeba energie by měla být stejná – když budete pánev chvíli zahřívat, olej bude horký dříve – musíte však sečíst oba časy. Když nalijete olej na pánev studenou, bude to trvat déle, ale už nic nesčítáte. Co se týká poškození pánve, tak by možná bylo horší nechávat často pánev vypalovat na sucho. Je to ovšem jen názor laika.

Šéfkuchař prozradil, jak podomácku usmažit hranolky jako z luxusní restaurace. Klíčem je tato přísada

Proč vkládat potraviny do horkého oleje

Při smažení je hodně důležité, aby byl olej správně rozpálený před přidáním potravin hned z několika důvodů, jak píše web LoaveSandDishes. Jako příklad si vezměte smažený řízek. Chcete, aby jeho povrch byl pěkně křupavý a maso uvnitř šťavnaté. Když však vložíte řízek do studeného nebo vlažného oleje, který se teprve bude zahřívat, mohou se stát dvě věci. Strouhanka do sebe začne olej nasávat, a to bude mít v konečném důsledku dva dopady. Za prvé bude řízek tak mastný, že může být až nepoživatelný.

Tak by měl správně usmažený řízek vypadat
Fotografie: Pixabay

Za druhé na pánvi olej ubyde, a vy ho budete muset přilít, aby bylo v čem řízek smažit. Dolitím oleje ale pánev s tukem zase ochladíte… A tak by to mohlo jít donekonečna. Dalším důvodem je fakt, že kdyby se řízek zahříval pomalu, mohla by se z něj strouhanka odmočit a opadat do tuku. Potřebujete přece, aby se na povrchu utvořila krusta, což se ve vlažném oleji opravdu nestane.

Nejprve tedy před smažením olej na pánvi pořádně rozpalte, vložte řízek a v krátkosti ho osmažte z obou stran. Pak teplotu snižte a řízek dosmažte tak, aby maso bylo měkké a strouhanka zlatého odstínu. Na BydlímeÚtulně jsme pro vás rovněž sepsali, jak si doma dokážete sami vyrobit luxusní hranolky.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*