Indukční varná deska může po čase používání vykazovat známky opotřebení. Dobrá zpráva je, že s drobnými škrábanci si velmi lehce poradíte.
Indukční varné desky jsou oblíbené pro svůj moderní vzhled, rychlost vaření a snadnou údržbu. Aby však zůstaly dlouho krásné a funkční, je důležité je správně čistit a pečovat o ně. Zároveň je nutné vědět, jak si poradit s případnými škrábanci, které se na citlivém skleněném povrchu mohou objevit. Jak uvádí web GlassDoctor, na ty drobné vám postačí i prostředky, které máte v kuchyni.
Sáhněte po jedlé sodě
Aby vaše varná deska zůstala dlouho jako nová, nesmíte k jejímu čištění používat agresivní chemii, čisticí písek ani drátěnku a jiné drsné houbičky. Vyplatí se pořídit si čisticí prostředek přímo určený na čištění varných desek. V případě připálenin a jiných špatně odstranitelných zbytků jídla použijte škrabku, která je určená na čištění tohoto typu povrchu.
Asi málokomu se podaří udržet varnou desku bez škrábance po dlouhou dobu. S těmi jemnými si však můžete jednoduše poradit a ani nemusíte do obchodu pro speciální prostředek. Jak uvádí web Deccoria, můžete smíchat jedlou sodu s vodou v poměru 3:1. Důležité je, aby ve vzniklé pastě nebyly hrudky. Směs naneste na škrábanec a poté otřete měkkým hadříkem.
Většina Čechů při mytí kuchyňského prkénka napáchá více škody než užitku. Touto chybou riskujete zdraví
Škrábancům je lepší raději předcházet
Na jemné škrábance pomůže také banán. Ten podélně rozkrojte a jemně s ním přejeďte po škrábanci. Po pár minutách desku očistěte. Podobně si se škrábanci poradí také vosk. Ideální je však mít po ruce speciální lešticí pasty (například na autoskla). Malé množství naneste na hadřík a krouživými pohyby vmasírujte do povrchu.
Při používání sklokeramické varné desky buďte šetrní. Neposouvejte hrnce a pánve po povrchu a pravidelně desku čistěte. V případě hlubokých škrábanců často tyto metody nezaberou, proto se vyplatí vzniku škrábanců předcházet. Na BydlímeÚtulně už jsme psali také o tom, jak bleskurychle a bez námahy vyčistit troubu.
Napište komentář