Únor je ideálním obdobím na roubování ovocných stromů. Je však třeba postupovat šikovně

Roub je zapotřebí omotat speciální páskou
Fotografie: Freepik

Roubování je zahradnická metoda, při níž dochází ke spojení dvou rostlin, a to podnože, která je základem, a roubu ušlechtilé odrůdy.

Roubováním můžete změnit vlastnosti původních stromů a zlepšit jejich odolnost vůči chorobám. Jestliže váš stávající ovocný strom špatně plodí – třeba proto, že mu nevyhovuje dané klima – můžete na něj naroubovat vhodnější odrůdu. Roubování ovocných stromů je rovněž účinná metoda k tomu, abyste mohli na jednom kmeni pěstovat více odrůd daného ovoce. Aby však byla procedura úspěšná, je zapotřebí si včas připravit rouby a aplikovat je ve správnou dobu a použitím vhodné techniky.

Kdy odebírat a jak skladovat řízky

Řízky je vhodné odebrat na konci podzimu, nejlépe však v prosinci. Tehdy jsou dobře vyzrálé, a přitom spící. Důležité je vhodné skladování, aby rouby zůstaly životaschopné až do doby naroubování. Ke skladování tedy vyberte místo, které je chladné (teplota by se měla pohybovat mezi 1–4 °C) a vlhké. Ideální je využít sklep nebo ledničku. Řízky zabalte do vlhkého papíru a uložte do plastové krabice, aby byl omezený přístup vzduchu.

Nejlepší možností je asi uložení do vlhkého písku. Rouby můžete rovněž zapíchnout do země, asi 5 cm hluboko za kmenem stromu – ten je ochrání před sluncem. Jestliže odebíráte řízky z různých stromů, dobře si je roztřiďte, aby se vám při roubování nepopletly, radí na webu Deccoria.

Únor je ideální čas na předpěstování sazenic. Na okně se zadaří i ředkvičkám a brokolici

Jaké rouby odebrat

Aby byl proces úspěšný, je třeba, aby podnož i roub byly zdravé, tedy bez škůdců a chorob. Důležitý je také zhruba stejný průměr obou větviček, je tak vyšší šance na splynutí jejich tkání. Při oddělování roubu používejte ostrý zahradnický nůž, aby nedošlo k poškození buněk. Řežte dost šikmo, kontaktní plocha totiž musí být dost velká. A také čistá, jak připomínají na webu ČeskýRozhlas.

Doba roubování: zima a předjaří

Roubování ovocných stromů byste měli provádět v období vegetačního klidu, a to je nejlépe v lednu a únoru. Nejpozději počátkem března (třeba jabloně). Příliš brzké roubování by mohly narušit mrazy; pletiva by se poškodila a nezačala by srůstat. Ani pozdní roubování není vhodné, rostlina se již probudila a mohlo by dojít ke ztrátě mízy. A protože na jaře dřevina již intenzívně nasává vodu, možnost spojení stromu s roubem se výrazně snižuje. Řízky aplikujte v den, kdy není mráz ani neprší.

V příhodném počasí se lépe hojí řezné rány a minimalizuje se riziko infekce. V dešti nebo ve dnech s celodenní mlhou by mohlo dojít k tvorbě houbových patogenů v místě řezu. Až oba prvky spojíte, musíte místo roubování natřít buď štěpařským voskem nebo balzámem na řezné rány stromů a pečlivě je omotat speciální páskou. Jen tak snížíte riziko infekce a urychlíte splynutí stromu s roubem. Na BydlímeÚtulně jsme také v minulosti napsali o tom, co dělají zahrádkáři v únoru.

Zdroje: Deccoria, ČeskýRozhlas

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*