Hydroponii už všichni známe. Slyšeli jste ale někdy o aeroponii? Vědci začali tímto způsobem pěstovat brambory a báječně se jim to daří. Pěstování vyžaduje méně místa a nejlepší rostliny lze klonovat.
Jídlo nelze vypěstovat jen tak ze vzduchu. Nebo ano? Vědci z oblasti zemědělství a agrikultury přišli se staronovou metodou pěstování brambor. Jejich kořeny totiž nevězí v hromadách hlíny, ale úhledně visí ve vzduchu. Díky tomu je mnohem snazší je sklízet, a navíc se zjednodušuje i jejich pěstování. Pro běžného zahrádkáře to ale není. Aeroponický skleník je doslova plnohodnotná vědecká laboratoř.
Kořeny ve vzduchu
Metoda aeroponie spatřila světlo světa už v roce 1920, kdy byla využívána k pěstování orchidejí. Současní odborníci na poli agrikultury aplikovali tuto metodu k pěstování brambor, u nichž se velmi osvědčila. Nejenže se bramborům v aerosolové výživě velmi daří, tato metoda je vhodná i pro snadné klonování obzvláště výnosných rostlin, díky čemuž je efektivita tohoto způsobu produkce potravin ještě mnohem vyšší.
Pěstování brambor s kořeny ve vzduchu je založené na vědecké metodě rostlinných explantátů, což je de facto pěstování ve zkumavce. Vědci vytvoří specifické sterilní podmínky, které vyhovují konkrétnímu druhu rostliny. Dodávají jim přesně vypočítané množství živin, a navíc mohou snadno provádět genové inženýrství. Takto pěstované rostliny totiž rostou velmi rychle a práce s nimi je velmi efektivní.
Živné roztoky a počítačem řízený rozprašovač
Prostředí skleníku, v němž vědci brambory aeroponicky pěstují, je přísně sterilní. Všichni pracovníci nosí ochranné oděvy i síťky na vlasy, aby nedošlo k sebemenší kontaminaci rostlin a jejich prostředí. Brambory se vysazují do speciálních lůžek uchycených v nosných konstrukcích tak, aby pod sebou měly dostatek místa. A právě v tomto prostoru dochází ke klíčovým procesům.
Ve vědecké laboratoři jsou speciálně vypočítané poměry živin, které se namíchají do krystalické směsi. Ta se pak rozpustí v centrálním rezervoáru vody. Potrubní systém ji rozvádí po celé ploše kořenového systému rostlin, k nimž se dostává ve formě jemného rozstřikovaného aerosolu. Ten nepřetržitě proudí okolo kořenů, a tím rostliny vyživuje. Díky uzavřenému prostoru skleníku i pěstebních komor se navíc snižuje i spotřeba vody, takže je tato metoda šetrná k životnímu prostředí.
Zdroj: Trubus