Pečicí formy jsou v kuchyni namáhaným nádobím. Působení vysokých teplot a mastnota dokážou časem udělat své. Zjistěte, jak jim vrátit původní lesk.
Bez plechů a pečících forem se neobejde žádná hospodyňka. Zapečené těstoviny, buchty, dorty, to vše končí v troubě na plechu. Časem však toto nádobí začne vykazovat známky používání. I při nejlepší snaze o dokonalé umytí některé skvrny a připáleniny drží jako klíště. Existují však jednoduché triky, kterými lze plechům navrátit původní lesk a ty budou zase jako nové.
Jedlá soda
Než se rozhodnete starý plech definitivně vyhodit a pořídit nový, zkuste mu dát ještě druhou šanci. Některé metody čištění dokážou opravdu zázraky a to i bez agresivní chemie. Ušetříte tak peníze za nákup nového kuchyňského nádobí. Na zašlé staré plechy si posvítíme účinnou směsí z jedlé sody a octa.
Položte plech do dřezu. nasypte na něj půl hrnku jedlé sody a půl hrnku octa. To vše zalijte horkou vodou z varné konvice. Nechejte 40 minut odmočit. Poté vezměte klasickou houbičku na nádobí a plech vydrhněte. Všechny staré usazeniny by měly jít snadno vyčistit. Chcete-li plech umýt i ze spodní strany, nalijte horkou vodu s octem a sodou do dřezu a do lázně položte celý plech.
Povrchy některých plechů jsou velmi odolné, u jiných však může snadno dojít k poškrábání. Proto postupujte z rozvahou pokaždé, když vezmete do ruky drátěnku nebo jiný ostrý předmět. Na seškrábání odolných připálenin raději vyzkoušejte škrabku na okna a sklokeramické desky. Tam je riziko poškození povrchu minimální.
Mořská sůl
Další účinnou metodou je soda a sůl. Nejprve na plech nalijte horkou vodu a nechte chvíli působit. Vodu vylejte, ale plech neutírejte. Nasypte na něj dostatečné množství jedlé sody. Na tu potom dejte vrstvu kuchyňské soli. Mořská hrubozrnná sůl funguje nejlépe, ale postačí i ta obyčejná. Do rozprašovače dejte vinný nebo jablečný ocet a celý plech jím postříkejte.
Uvidíte jak jednotlivé složky mezi sebou reagují. Vše začne šumět a bude se tvořit pěna. Nechte reakci nějakou dobu probíhat. Poté plech umístěte do dřezu a pokud to povrch plechu dovoluje pořádně plech vydrhněte drátěnkou. V opačném případě použijte hrubší houbičku na nádobí.
Aby vaše plechy po vyčištění byly stále zářivé a udržované, je dobré dodržovat několik zásad. Pokud je to možné, vždy plech vykládejte pečícím papírem. Ihned po použití namočte plechy do horké jarové vody. Používejte na čištění jen ty prostředky, které nepoškodí povrch nádobí. Před a po čištění vytřete plech papírovou utěrkou, která se postará o přebytečnou mastnotu.
Zdroj: Walesonline