Čerstvé bylinky, které se vyplatí mít v kuchyni vždy po ruce

Bylinky jsou chutné, zdravé a nepostradatelným pomocníkem, který pomůže s lepším trávením, výtečnou chutí pokrmů, bolestmi hlavy, únavou a jinými neduhy. Mimo to si například z máty můžete právě v tyto letní dny udělat osvěžující limonádu.

Bylinky zkrátka uvítáte v každém ročním období. V zimě vás mohou zahřát, v létě osvěžit. Nemusíte mít ani zahrádku, ani skleník, pěstovat je můžete i v kuchyni na parapetu či jiném příhodném místě.

Co vše je k pěstování potřeba?

Máte-li okno v kuchyni směrem na jih, pak gratulujeme. Bylinky lze pěstovat buď v jednom velkém květináči (pokud mají stejné potřeby a nároky při pěstování) anebo každou bylinku v květináči zvlášť. Pozor – potřebovat budete květináče s odtokem na vodu, jako mají kytky.

Semínka či sazeničky?

Jestliže se rozhodnete pro pěstování ze sazeniček, zasaďte bylinky rovnou do směsi ze zeminy a písku. Semínka je potřeba nechat nejprve naklíčit (třeba na talířku), poté co vyklíčí je opatrně poklást do květináče a lehce překrýt zeminou a nechat zakořenit. Pak vyberte bylinky, které se ujaly a přesaďte do většího. Menší bylinky, které přesazovat nebudete, můžete použít do salátu. Pokud v bytě nemáte dostatek denního světla, pak zkuste pěstovat alespoň řeřichu. Té stačí navlhčit buničinu a semínka rozprostřít. Za pár dnů můžete sklízet. Výtečně chutná na chlebu, ale i v salátu.

Jaké bylinky pěstovat?

  • Bazalka – vyžaduje teplo a světlo. Potřebuje dostatek vody. Oceníte ji v salátech, vařených jídlech, nasekanou na chlebu s rajčetem, ale i jako čaj.
  • Pažitka – vyhovuje jí spíš chlad a světlo. Při střihání pažitky ji nechávejte dostatečnou délku (několik centimetrů), aby mohla dorůst. Chutnat vám bude v míchaných vejcích, na chlebu s máslem, ale i na bramborách.
  • Kopr – jednoduchá a nenáročná rostlinka. Potřebuje dostatečnou zálivku, propustnou půdu a sluneční paprsky. Díky skvělému aroma má v kuchyni všestranné využití. Má hodně vitamínu C, příznivě působí proti nadýmání a podporuje chuť k jídlu.
  • Máta – na pěstování není náročná a sklízí se již za dva měsíce, dobře dorůstá. Dochutíte s ní pokrmy, připravíte čaj při nachlazení v zimě, zažene chutě na sladké (hlavně večer), v létě využijete na osvěžující limonádu a perfektně se hodí k přípravě dezertů i smoothie.
  • Kadeřavá petržel – má ráda polostín a stejnoměrnou zálivku. Hodí se do polévek, marinád, pomazánek. I petrželka obsahuje spoustu vitamínu C.

Další vhodné bylinky

  • Tymián
  • Oregano
  • Rozmarýn
  • Koriandr
  • Rukola
  • Saturejka

Obrázek: pixabay