Brambory jsou oblíbenou přílohou k většině jídel, které se v české kuchyni připravují. Jejich využití je ale mnohem všestrannější, než se na první pohled zdá.
Brambory jsou jednou z nejvýznamnějších a nejčastěji pěstovaných zemědělských plodin. Její pěstování je nenáročné a pokud máme dostatečně velkou plochu, zvládneme si vlastní brambory vypěstovat sami. Je ale zapotřebí dávat pozor, kromě jedlých hlíz je zbytek brambory jedovatý a nehodí se k lidskému stravování. Brambory můžeme tepelně upravovat ve slupce nebo již oloupané. Můžeme je ale i smažit nebo dokonce péct.
Široké uplatnění najdou v celé domácnosti
Brambory jsou ve velkém měřítku průmyslově zpracovávány. Slouží převážně k výrobě škrobu a ethanolu. Z velké části se připravují také hranolky nebo dokonce bramborové lupínky. Podle varného typu je rozdělujeme na brambory A, B a C. Každá z odrůd je specifická svým tvarem, barevným odstínem, ale i využitím v kuchyni. Využití brambor ale může být mnohem širší, než jen konzumace. Využít je můžeme v domácnosti, ale i na zahradě.
I když se to na první pohled nemusí tak zdát, jedná se o ideálního pomocníka při bělení záclon. Jednoduše do pračky stačí přidat lžíci bramborového škrobu. Naše záclony tak během chvíle získají zpět potřebnou čistotu i bílou barvu. Horké voda od brambor si poradí s mastnotou. To nám může pomocí například v kuchyni v okolí sporáku. Syrový brambor rozkrojený na půl nám pomůže s vyleštěním zrcadla. Tím jednoduše potřeme povrch zrcadla a poté jej otřeme hadříkem s octem.
Poradí si s plevelem i nehodami při vaření
Polovina syrového bramboru si hravě poradí i s otisky prstů nebo tmavými skvrnami. Stačí místo otřít krouživými pohyby a poté osušit suchým hadříkem. Nečekané využití ale najde i na naší zahradě. Vodu z vaření brambor stačí jednoduše nechat vychladnout a poté nalít na květiny, které chceme v záhonu vyhubit. Budete překvapeni, jak rychle si poradí s nežádoucím plevelem. Pokud máme obarvené ruce například od řepy, i v tomto případě je syrový brambor výborným pomocníkem.
Poslouží nám i při vaření. Syrový brambor napíchnutý na konci vidličky nám pomůže při vaření hladké a krémové bešamelové omáčky. Jednoduše s ním omáčku zamíchejte. Budete překvapeni výsledkem. Pokud jsme během vaření připálili pánev, i s tímto problémem si brambor poradí. Stačí povrch jednoduše otřít půlkou brambory a nechat chvilku působit. Zbavíme pánev nejen připálenin, ale i mastnoty. Pokud syrový brambor umístíme do lednice, zbaví nás nepříjemného zápachu.
Zdroj: PleineVie