Česnek je skvělé dochucovadlo jídla a má spoustu pozitivních účinků na zdraví. Jenže je třeba ho správně skladovat, aby vám vydržel co nejdéle a stále dobrý.
Česnek je jedním z nejčastěji používaných koření. Bohužel ale ne všechny jeho odrůdy jsou schopny zůstat čerstvé až do jara. Palice často začnou vysychat mnohem dříve a v prosinci až lednu se stávají nepoužitelné. Přitom existuje vynikající způsob, jak toto koření uchovat bez ztráty vůně a chuti po jakoukoli dobu. Takto upravený česnek lze použít i po roce a samotná úprava se nemusí dělat už v létě. Dostupné zásoby česneku je možné proměnit v prášek i uprostřed zimy, jen je potřeba vědět, jak na to správně.
Ideální způsob, jak skladovat česnek
Jestliže si chcete udělat skvělé česnekové koření, a udržet tak česnek použitelný po co nejdelší dobu, zde je návod krok po kroku. Česnek očistíte a odstraníte jeho jemné slupky. Je mnohem snazší je odstranit, pokud je namočíte na půl hodiny do vody. V tomto případě musíte před dalším zpracováním nechat vnitřek úplně vyschnout. Připravené stroužky dejte do šlehače, přidejte sůl ve 2 dávkách v poměru 40 g (asi 2 polévkové lžíce na 1 kg česneku.). Sůl lze použít jak kamennou, tak mořskou.
Jakmile obsah mlýnku rozemelete, ze směsi česneku a soli vznikne „pyré“. Vezměte plech, vyložte ho pečicím papírem a česnekovou hmotu rovnoměrně rozetřete po povrchu v tenké vrstvě. Čím tenčí vrstva, tím rychleji česnek uschne. K sušení používejte troubu předehřátou na 180 stupňů. Zaschlá vrstva změní barvu z bílé na krémovou. Poté, co se ujistíte, že je česnek úplně suchý, rozlámejte ho na malé kousky a nechte ho ještě 1 den odležet. Nyní zbývá pouze poslat česnekové lupínky do šlehače a přeměnit je na prášek.
Česnek lze skladovat i v jiných formách
Pokud vám nevyhovuje česnek z prášku, lze jeho uskladnění vyřešit i jinak. Jedním ze snadných způsobů skladování česneku je dát ho do vhodné marinády. Může to být olivový olej, vodní nálev nebo ocet. Česnek ale i snadno uskladníte tak, že ho zmrazíte. Uchovávání zeleniny a ovoce při nízkých teplotách má tu výhodu, že neztrácí téměř nic ze své nutriční hodnoty. Zmrazení česneku navíc umožňuje, aby zůstal použitelný mnohem déle, než když ho skladujete v oleji nebo jiné marinádě.
V takovém případě je ale třeba ho pečlivě zabalit. Dá se skladovat v alobalu – můžete zabalit buď celé hlavičky česneku do potravinářské fólie, nebo si je můžete připravit – oloupané a rozdělené na stroužky. Zmrazení česneku tímto způsobem umožňuje delší uchování téměř neporušeného česneku připraveného k dalšímu zpracování.
Zdroj: Goodhousekeeping