Šikovně uskladněná zelenina se v zimě vyhne hnilobě i chorobám. Klíč je ve vhodné teplotě a vlhkosti

Fotografie: Tomascastelazo / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Prakticky každý zahradník začne dříve nebo později oceňovat možnost uskladnit svou cennou úrodu na zimní měsíce. Přestože lze nakupovat celoročně, vlastní zahrádka je poklad.

Během skladování ve sklepě či jinde však může zeleninu postihnout množství nepříjemných chorob. Zárodky vznikají už na záhonech, je tedy potřeba veškeré druhy pečlivě sledovat. Velmi oblíbenou zeleninou na talíři je pórek, salát a růžičková kapusta, které můžete nechat celou zimu v zemi. Kořenové druhy dejte do sklepa nebo spíže. To platí i pro celer, řepu, brambory, mrkev, petržel, zelí či křen. Všechny zmíněné druhy ovšem ohrožuje rozvoj střádavých chorob.

Šedá plíseň kořenové zeleniny

Dle Deccorie je nejčastějším terčem červená řepa, mrkev, celer a zelí. Prvním projevem je vadnutí kořenů, pak znatelné zhnědnutí. Následně přijde bělavý a načechraný povlak plný spor. Ten po nějakém čase také ztmavne a může infikovat další kusy. Podobné příznaky má sklerotová hniloba. Projevem je načechraný povlak s černými hrudkami. Postižené rostlinné tkáně jsou jasně vodnaté a hnilobu provází silný zápach. Mezi uloženou zeleninou se vyplatí mít řepu.

Ta však může také hnít, infekce vytváří šedohnědé a šedé skvrny, které postupně tmavnou. Celý kus se smrskává, infikovaná místa poté vylučují sliz. Tato choroba se může vyvinout už na poli, skladování pak celý proces jen zesiluje. Brambory ve spíži mohou trpět suchou nebo mokrou hnilobou s podobou tzv. konvexních skvrn. Tkáně měknou, hnijí, postupně přechází do slizkého žlutého mazu. Původ je v bakteriích, pomáhá narušení během vykopání a špatné skladování.

mokrá zelenina zátiší
Fotografie: Pixabay

Vhodně uskladněná mrkev se vyhne plísni i hnilobě. Trik spočívá v použití rašeliny nebo vlhkého písku

Rovnováha a chlad

O skladování brambor jsme se na BydlímeÚtulně.cz už zmiňovali, roli hraje vlhkost a teplota. Prostor by měl mít dle JímeJinak nejlépe teplotu 2–8 stupňů Celsia, dost vzduchu a lehkou vlhkost. Brambory dávejte do sklepa do tmy a chladu, zabráníte tak jedovatým klíčkům. Česnek s cibulí potřebují rovnováhu, tedy nízkou teplotu a vlhkost. Vždycky se však vyhýbejte smrtící kombinaci, tedy vlhkému, teplému místu a poškozené zelenině.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]