Jedinečně chutný masový vývar díky vhodným ingrediencím: Vylepší ho i medvědí česnek a rajče

Fotografie: Pohled 111 / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Připravujete masový vývar stále stejným způsobem? Tak se jednou odvažte a zkuste ho připravit trošku jinak, než jste zvyklí.

Mnoho lidí si bez vývaru nedovede představit víkendové dny ani žádné svátky. Protože příprava vývaru zabere dost času, tak se ve všední dny většinou nepřipravuje. Vývar má jedinečnou chuť a dodá tělu spoustu energie. Ovšem co rodina, to jiný druh vývaru. A aby vaše polévky z masa byly ještě chutnější, můžete do nich přidat celou řadu přísad.

Jaké maso na vývar?

Aby byla polévka silná, musí být masa hodně. Rozhodně nepostačí pár kuřecích skeletů, jak je prodávají v balíčku v některých supermarketech. Chytré hospodyňky si vždy při přípravě masa kousek schovají, a až mají slušnou zásobičku různých masových odřezků, tak připraví vývar, jaký svět neviděl. Anebo si prostě koupíte kus předního hovězího s kostí. Pokud chcete vývar drůbeží, použijte slepici, kuře, ale i třeba kachnu, perličku nebo krůtu, radí web KobietaInteria.

Tyto vývary jsou také velmi lahodné, když se dobře dochutí. A jsou méně tučné. Pokud byste je chtěli zcela bez tuku, odstraňte z drůbeže kůži. Když budete chtít vývar vepřový, použijte plecko. Bůček je příliš tučný, a že byste si kupovali hlavu na ovarovou polévku, to nepředpokládáme. Tu si může každý koupit v masné prodejně, kde často bývá v nabídce. Někdo dřív, než se pustí do vaření masa, tak je i s kostmi mírně předpeče. Získáte tak intenzívní chuť polévky.

Loupání vařených vajec snadněji a rychleji: Dobře poslouží i ocet a jedlá soda

Postup při vaření

Maso byste měli dát do studené vody. Když je zalijete horkou vodou, póry v mase se uzavřou a vývar bude slabý. Budete-li vařit ve studené vodě, veškerá chuť masa přejde do polévky. K ochucení používejte sůl, několik kuliček celého pepře, nové koření a bobkový list. Vynikající přísadou do každého druhu polévky je libeček. Kromě své specifické chuti dle odborníků obsahuje také vitamíny, antioxidanty, podporuje činnost jater, nervové soustavy a přispívá k rozpouštění močových i ledvinových kamenů.

Pokud vám ale nechutná, nahraďte ho listovým celerem nebo petrželí. Skvělý je také medvědí česnek, anebo – světe, div se – celé rajče, uvádí web RecipeTinEats.  Dodá vývaru určitou svěžest a také barvu. Možná přišel čas, abyste tyto přísady konečně vyzkoušeli.

Tři různé druhy vývarů
Fotografie: Pixabay

Do vývaru dále můžete vložit kousek cibule (přidáte-li ji se slupkou, bude mít vývar nazlátlou barvu), stroužek česneku a kořenovou zeleninu. Kdo chce mít jen silný masový vývar, zeleninu do polévky si uvaří samostatně. Kdo si předem maso a kosti předpéká, může předpéct i zeleninu. Připravujete masový vývar také dostatečně dlouhou dobu? Je zapotřebí ho spíš pomalu táhnout než nechat prudký var. Na BydlímeÚtulně jsme vám také doporučili, jak si můžete vylepšit bramborovou kaši.

Zdroje: KobietaInteria, RecipeTinEats, Odborná studie

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*