Pudink bez hrudek je přáním každé hospodyňky. Pro hedvábnou texturu je třeba odložit lžíci

Fotografie: Pohled 111 / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Pudink je tradiční dezert, který máme většinou spojený především s dětstvím. Na oblibě ovšem neztrácí u žádné generace a dá se použít i jako doplněk, či samostatně.

Ukazuje se však, že většina lidí se při jeho přípravě dopouští několika základních chyb. Jejich následkem bude mít výsledný pudink nevyhnutelně hrudky bez ohledu na to, jak kvalitní základ jste zakoupili. Lze tomu ovšem docela snadno předejít. Při dodržení následujícího postupu dosáhnete vždy naprosto hedvábné textury. Zdá se přitom, že to vlastně nemůže dopadnout špatně, že? Vaření je jednoduché a návod je na každém sáčku, ne?

Kouzlo je ve správném míchání

I tak se však stává, že vyjde nestejná hmota s krásnými úseky, ale plná hrudek. Jak tomu předejít? Jde o zcela jednoduchou mechanickou změnu – místo lžíce používejte k míchání při vaření vidličku. Ta si totiž ve výsledku mnohem lépe poradí s kombinací vnitřních ingrediencí. Tajemství je totiž v dokonalém smíchání prášku a mléka, v čemž však může plocha lžíce snadno selhat. Dosažení perfektní homogenity je základem úspěchu.

Většina lidí ovšem při míchání čehokoli používá lžíci zcela automaticky. Málokdy nás napadne ji nahradit něčím jiným, leda tak na samotném talíři. Podobný případ jsou instantní polévky, především ty hustší. Obvyklým kamenem úrazu je třeba hrášková. Sypete-li ji do misky příliš rychle, zůstanou vám přes veškeré míchání žmolky mokré zvenku, zatímco uvnitř je jen suchý prášek. I tady vám míchání pomocí vidličky přinese mnohem lepší výsledek.

Nejen chutný, ale i zdravý

Kromě obliby napříč generacemi a univerzálního použití je pudink také jedním z nejzdravějších moučníků, hlavně nejméně kalorických. Porce o váze 100 gramů připravená z 2 % mléka má jen asi 100 kcal. Navíc vás zasytí lépe než čokoláda nebo dorty. Hlavně při teplé konzumaci jde o vynikající způsob zahnání hladu. Obsahuje také fosfor, vápník, bílkoviny i vitamíny rozpustné v tucích, konkrétně A, D, E a K.

puding a ovoce
Fotografie: Pixabay

Jestli chce snížit jeho výhřevnost, je dobré místo cukru zvolit umělé sladidlo. Stejně tak můžete použít mléko s nižším obsahem tuku. Hlavně v případě první složky bude rozdíl velmi zřetelný. Mnoho kouzel s pudinkem se dá také dělat právě kombinací s dalšími přísadami. Zkuste po uvaření přidat ovoce (jahody, banány), kousky horké čokolády i do jiných příchutí a podobně.

Zdroj: Gotowanie

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]