Proces loupání česneku se dá chytře zjednodušit a urychlit. Efektivně pomůže i studená voda

Fotografie: Pixabay

Nemusíte vlastnit gastro provoz, aby vás loupání česneku obtěžovalo. Na slupku se dá přitom snadno vyzrát, jen musíte vědět, po čem sáhnout.

Při nachlazení nastartuje tato zázračná potravina vaši imunitu a silná česnečka vás posléze postaví na nohy, říká doktorka Lorraine Johnson. Česnek se zkrátka vyplatí mít v zimním období vždycky po ruce. Tedy za předpokladu, že máte silné nervy, neboť loupání jednotlivých stroužků vyžaduje trpělivost. Nebo ne?

Nosí zdraví, i když trochu zavání

Polévky, k masu, pomazánky, dresingy i dipy – uplatnění česneku v kuchyni je velmi široké. Tato vytrvalá bylina je oblíbená už od starověku, nicméně zde kromě dochucování pokrmů sloužila i jako téměř univerzální lék. A není divu. Česnek obsahuje vitamíny jako je A, B, C, dále jód nebo selen. Podtrženo, sečteno si jeho pravidelnou konzumací prodloužíte život, stabilizujete krevní cukr i cholesterol, dále posílíte imunitní systém, podpoříte zdraví svých kostí a detoxikujete si organismus, jak vypočítává portál Healthline.

Přesto je tu něco, co váhu všech výše zmíněných pozitiv trochu snižuje. A to je loupání česneku. Palička této vytrvalé plodiny je rozdělená na jednotlivé stroužky, jejichž loupání je opravdu zdlouhavé. Obzvlášť, pokud potřebujete více stroužků najednou nebo to děláte denně – což se během chřipkové sezóny může snadno stát. Ušetřete si nervy a usnadněte práci, na loupání česneku totiž existuje podle webu Smakosze skvělá vychytávka.

Díky vhodnému skladování brambor lze prodloužit jejich trvanlivost. Pomohou i bobkové listy a chlad

Voda za vás odvede nejtěžší práci

Když si česnekem budete chtít udržet od těla upíry nebo ho použijete jako přísadu do hnojiva pro orchideje, jak jsme radili na BydlímeÚtulně, asi sotva se s ním budete loupat. Přestože slupku nemusíte ze stroužků odstraňovat ani v rámci některých receptů, třeba když ho celý pečete, jindy je to zkrátka lepší.

Loupání česneku rukama
Fotografie: Freepik

A jakmile na takovou situaci dojde, vyzkoušejte jednoduchý trik. Stroužky česneku v misce zalijte studenou vodou a nechte asi 10 minut odmočit. Slupka by posléze měla jít snadno dolů. A pokud by se i po namočení slupka v některých místech odmítala podvolit, pomozte si nožíkem, nebo klidně plastovým uzávěrem z lahve.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*