Citrony jsou v kuchyni nepostradatelnou surovinou. Při špatném skladování však velmi rychle ztrácí svoji šťavnatost. S těmito triky budete mít po ruce čerstvý citron vždy, když bude třeba.
Jsou zdrojem vitamínu C a v kuchyni mají široké využití. Přidávají se k rybám, do salátů i dezertů. Představa limonády nebo čaje bez citronu mnohé z nás vůbec neláká. Často se však stane, že sáhnete po citronu na ovocné míse a zjistíte, že je tak vyschlý, že už z něj toho moc nekápne. Správným skladováním citronů můžete prodloužit jejich čerstvost i na měsíce. Budete je tak mít šťavnaté, kdykoliv dostanete chuť na citronové osvěžení.
Dejte je do lednice
Také skladujete citrony mimo lednici? Ovocná mísa sice vypadá pěkně a citrony by na ní neměly chybět. Pokud ji však zapomenete průběžně kontrolovat, může se stát, že citrony už budou nepoužitelné. V běžné pokojové teplotě totiž nevydrží déle než týden. Postupně vysychají a moc šťávy už z nich nevymačkáte. Jestliže je nepoužijete do dvou dnů, raději je dejte hned do lednice.
Lednice je dobré místo, kde citrony skladovat, a i tady můžete jejich čerstvost ještě prodloužit. Běžně uložený citron bez obalu vydrží v lednici asi dva týdny. Pokud ho však uzavřete do misky s víkem nebo do dobře utěsněného sáčku, vydrží takto až jeden měsíc. Je-li citron už rozkrojený nebo ho chcete mít nakrájený na plátky, nikdy ho nedávejte do lednice jen tak. Velmi rychle by chytil plíseň. V těsném obalu vydrží porcované citrony asi jeden týden.
Jak citrony zamrazit
Pokud si chcete vytvořit železnou zásobu a mít tak jistotu, že vám citrony nikdy nedojdou, mějte vždy pár kusů i v mrazáku. Uzavřené v mrazicím sáčku vydrží až čtyři měsíce. Před použitím je rozmrazte v běžné pokojové teplotě, aby změkly. Při rozkrojení sice nebudou mít úplně stejnou pevnost jako čerstvý citron, ale na chuti nic neztratí. Do ovocné limonády nebo jako plátek do čaje poslouží stejně dobře jako ten čerstvý.
V mrazničce si můžete uchovat i citrony na plátky. Nakrájejte je na požadovaný tvar a rozložte na pečicí papír. Ten vložte na talířku nebo podnose do mrazáku. Jakmile plátky zmrznou, sesypte je do mrazicího sáčku. Neslepí se díky tomu k sobě a můžete je brát po jednotlivých plátcích vždy, když bude potřeba. Zamrazit si můžete i citronovou šťávu. Zatímco v lednici citronová šťáva vydrží asi čtyři dny, v mrazáku až čtyři měsíce.
Zdroj: Masterclass