Dávkování oleje můžete provádět z láhve se speciálním dávkovačem. Anebo prostě využijete díl zátky, který byste za normálních okolností hodili do koše.
Když znají hospodyňky některé vychytávky, které mohou v kuchyni nebo i v celé domácnosti využít, podstatně jim to usnadní práci a ušetří spoustu času. Pak pro ně nebudou domácí práce jen zátěží, ale mohou se stát i koníčkem. Proto uvádíme další z fíglů, který je užitečný při vaření, a to dávkování oleje.
Stolní olej v plastovém obalu
Většina balených potravinářských produktů má takové obaly, které potravinu nejen chrání, ale mnohdy zjednodušují její používání. A k takovým patří stolní olej. Jestliže olej nepřeléváte do speciálního dávkovače, dózy či lahvičky a ponecháváte ho v původním plastovém obalu, měli byste vědět o jednom triku, který vede k jeho úspoře. V plastovém uzávěru se totiž skrývá funkce, o níž mnozí z vás doposud nevědí. Proto při otevření oleje nic nevyhazujte do koše.
Dvojí funkce zátky
Při otevření oleje v plastovém obalu musíte zpravidla postupovat takto: odloupnete tenký proužek, který spojuje spodní a horní část uzávěru. Podle něj se pozná, že je lahev oleje originální a že ji nikdo před vámi neotvíral. Bez tohoto úzkého proužku můžete snadno otevřít horní uzávěr. Není to však jediný způsob, jak výrobce olej uzavírá. Některý olej tento tenký proužek nemá. Nepotřebuje ho. Hlavní uzávěr je totiž běžné šroubovací plastové víčko.
Vaření květáku bez nepříjemného zápachu: Pomůže přidání i muškátového oříšku a octu
Po jeho otevření uvidíte, že součástí uzávěru je tenký kulatý výlisek s poutkem, který zabraňuje rozstřikování oleje na hlavní víčko při manipulaci, třeba při přepravě a skladování v obchodech. Abyste mohli olej nalévat, musíte tuto placičku odtrhnout, píše web Smakosze. Pak ji každý obvykle hodí do koše. A to je chyba. Někdy potřebujete do salátu nebo na pánev kápnout jen nepatrné množství oleje a právě tento maličký plastový kousek vám v tom pomůže.
Odtrhněte a vložte zpět
Abychom si lépe vysvětlili, jak to funguje, pojďme zpět k plastovému uzávěru. Spodní součástí plastové zátky je i vnitřní část, tedy ta, co je v hrdle lahve. Sami při prozkoumání vidíte, že je nastříhaná do tvaru jakýchsi hrotů či zoubků. Tato část zpomaluje nalévání oleje tak, abyste ho mohli opatrně dávkovat. A právě pomocí malého výlisku, který byste normálně vyhodili, můžete nalévání oleje ještě zpomalit, uvádí se na webu CCM.
Až tedy tento ochranný plastový uzávěr odlomíte, obraťte ho a vložte do hrdla lahve. Měl by se – díky poutku – usadit do plastových hrotů a tam se zaklesnout. A nyní můžete olej nalévat, aniž byste riskovali, že se příliš rozlije. Hrdlo lahve se tímto způsobem totiž změnilo v dávkovač. Na BydlímeÚtulně jsme vás také seznámili s vychytávkou, která pomůže zabránit rozstřikování oleje při smažení.
Napište komentář