Tajný recept zkušených zahrádkářů, po kterém okurky porostou jako divé a úrodu nebudete stíhat sklízet

Fotografie: Freepik

Pokud pěstujete zeleninu či ovoce už dlouho, jistě víte, že nejlepší péče o rostliny je ta přírodní. Recept na toto hnojení je navíc naprosto jednoduchý a levný.

Když si chce člověk něco pořádného vypěstovat, bez hnojení se většinou neobejde. Problém ovšem je, že většina dnešních hnojiv, co se dají sehnat v obchodech, není pro rostliny moc dobrá. Bývají totiž napuštěná různými chemikáliemi, které sice pomohou růst urychlit, ale všechny tyto látky se vsáknou dovnitř rostliny. Plody, které následně budete chtít konzumovat, se tak stávají kontaminovanými. Abyste tomuto stavu předešli, zkuste to přírodní cestou.

Fotografie: Unsplash

Benefity přírodního hnojení pro vaše okurky

Žádný učený z nebe nespadl a i mistr tesař se někdy utne. Toto jsou dvě rčení, která naprosto dokonale vystihují situaci, kdy něco pěstujete a nedaří se vám. Začátečník ještě nemá osvojené vše, co je pro správné pěstování potřeba, a tak mnohdy může dojít k chybám. Ty se ovšem nevyhnou ani těm nejzkušenějším, jelikož chybovat je lidské a každý někdy něco opomene. Někdy se jednoduše nedaří i bez toho, že by to mělo lidskou příčinu, například když je špatné počasí.

Fotografie: Freepik

Třeba takové minusové teploty mohou růst okurek nejen zpomalit, ale také zastavit. Už při teplotách pod 10 stupňů okurky běžně přestávají růst a pokud máte smůlu, uhynou vám úplně. Topení jim do zahrady asi nepořídíte, ale můžete jim zajistit dostatek živin, díky kterým tyto chladné dny porazí. Navíc tím budete stimulovat jejich růst.

Jak si hnojivo připravit a jeho použití

Budete potřebovat jeden litr teplé vody, jednu polévkovou lžíci suchého droždí a jednu lžící cukru. Vodu nalijte do kýblu a za stálého míchání postupně přidávejte zbylé droždí. Následně, pro jeho aktivaci, přidejte i cukr a naposledy zamíchejte. Nechejte dvě hodiny odstát na teplém místě, kde nesvítí slunce, zase promíchejte a přidejte dalších pět litrů vody, která by měla mít pokojovou teplotu.

Fotografie: Freepik

Ještě předtím, než začnete okurky hnojit, je nějakou dobu zalévejte vlažnou až teplou vodou. Půda musí být před nalitím hnojiva vždy mokrá, jinak nebude hnojení dostatečně účinné. Jeden litr hnojiva smíchejte s 10 litry vody a následně okurky zalijte. Výhodou tohoto přípravku je, že ho v počáteční fázi růstu můžete použít i pro rajčata či papriky.

Zdroj: GardeningKnowHow

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]