Čištění připálené pánve bez kapky drahého prostředku z obchodu. Stačí k tomu pouze 1 přísada

Fotografie: Depositphotos

Pokud přemýšlíte, jak vyčistit dno pánve, abyste se s drhnutím nemuseli moc namáhat, existuje pár domácích triků, které vám proces čištění výrazně usnadní.

Připálená pánev není nic příjemného, stejně tak jako když na ní máte zaschlé nečistoty a zbytky jídla. A její čištění je o to horší, protože ji musíte namáhavě drhnout. A i to je často dost neefektivní, protože tam stejně kousky špíny a připálenin zůstávají. Existuje ale jeden chytrý a účinný trik, díky němuž tyto nečistoty můžete dostat z pánve bez námahy a bez předražených čisticích prostředků.

Jak vyčistit dno pánve

Existuje mnoho různých metod čištění dna pánve, ale je třeba se nejprve zaměřit na to, z jakého materiálu toto nádobí máte. Nevhodným čištěním byste je totiž mohli úplně zničit. Než vyzkoušíte novou čisticí metodu, vždy před aplikací na celé dno otestujte malou plochu pro případ, že by technika způsobila změnu barvy nebo oděry materiálu. K čištění vám pomůže známá domácí přísada, kterou je jedlá soda. Jde o jemné abrazivo, jež dobře funguje na jakémkoli typu pánve – včetně pánví nerezových, litinových, keramických, a dokonce i vnějších částí nepřilnavých pánví.

Jen dejte pozor, abyste na nepřilnavý povrch nenasypali jedlou sodu, protože by mohla poškodit povlak. K čištění pánví touto metodou smíchejte tři lžičky jedlé sody s trochou teplé vody, abyste vytvořili pastu. Tu rozetřete na dno pánve a nechte deset až dvacet minut působit. Poté použijte neabrazivní žínku, zubní kartáček nebo houbu, abyste jedlou sodu smyli. Chcete-li zvýšit sílu jedlé sody, přidejte do pasty případně trochu jaru na nádobí nebo přidejte trochu bílého octa, ale pouze při drhnutí.

Pomůže i sůl nebo jemná kyselina

Sůl je oblíbený pomocník při čištění litinových a měděných pánví, ale skvěle funguje i na nerez. Při této metodě nasypte na dno pánve hrubou sůl. Poté použijte kartáč s měkkými štětinami nebo kartáček na zuby k vetření soli do zbytků jídla. Pro důkladnější čištění přidejte do soli trochu jedlé sody, dále přilijte malé množství octa a nechte deset minut odležet, než pánev řádně vydrhnete.

Fotografie: Pixabay

U měděných, keramických nebo nerezových pánví pomůže také opravdu mírná kyselina, jako je například citronová šťáva, limetková šťáva, bílý ocet, nebo dokonce i rajčatový protlak nebo kečup – všechny tyto kyseliny pomohou zničit tuhé a mastné skvrny. Chcete-li použít kyselinu k čištění připálené pánve, namočte dno pánve do kyseliny na deset minut. Poté použijte neabrazivní hadřík na nádobí, aby kyselina pronikla do skvrn a úplně je odstranila.

Zdroj: Thekitchn

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]