Metla hospodyněk v podobě páchnoucí lednice: Jediná hrstka cukru zatočí i s vlhkostí

Fotografie: BydlímeÚtulně / Jiří Kolář

Naše babičky byly obvykle vynikající kuchařky. Když nevařily klasická jídla, něco pekly. A kde je pečivo, tam je zákonitě cukr. Trochu ho pak vždycky dávaly i do lednice.

Stačil talířek s několika hrstmi, který byl čas od času vyměněný za čerstvý. Nejde však o nějakou planou pověru, cukr v lednici má hned několik zcela praktických důvodů. V každé kuchyni se musí dříve nebo později provést generální úklid. Znamená to čištění nejenom všech pracovních ploch, ale i veškerého kuchyňského náčiní. Pak obvykle následuje mikrovlnka, trouba, rychlovarná konvice a nevyhnutelně i lednička.

Dva problémy v lednici

V té se obvykle musíte vypořádat nejen se skvrnami. Metlou mnoha hospodyněk je totiž neodbytný zápach, který se v ledničce vyskytuje. Někdo se s ním potýká dokonce celé roky, aniž by tušil nějaký způsob eliminace tohoto problému. Ani týdenní mytí nepomáhá. Naštěstí právě nejběžnější bílý cukr dokáže absorbovat veškeré nepříjemné pachy, které se v lednici mohou vyskytnout. Spolehlivě je udrží v sobě, pak ho stačí jen občas vyměnit.

Navíc k tomu není vůbec potřeba velké množství. Stačí dát hrst na malý talířek, který se vejde i do koutku ledničky. Jednou za týden vyměňte cukr za nový, budete mít vystaráno. Není to ovšem jediná funkce, kterou cukr v lednici zastane. Stejně otravná jako pach je i neustálá vlhkost. Všimněte si ovšem, že většinou právě vlhkost stojí za přítomností onoho zápachu. Příhodná hrstka bílého cukru vás tak zbaví hned dvou problémů najednou.

kostky cukru
Fotografie: Pixabay

Varování před použitím

Pamatujte ovšem na to, že cukr neodstraňuje příčinu pachu a vlhkosti, pouze obojí absorbuje. Ať ho tedy dáte dovnitř jakékoli množství, už ho pak nekonzumujte. Stejně tak je to v zásadě jen odstranění následků problému, který tam někde je. Ač tedy jde o velmi levnou metodu, nejde o všelék na veškeré potíže, jež se mohou v lednici vyskytnout. Výrazné nebo trvající znečištění bude potřeba řešit nějakým jiným způsobem, ideálně pravidelně.

Zdroj: Vazhoznat

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]