Fígl k nezaplacení, díky kterému bude mlýnek na maso fungovat jako nikdy předtím. Problém není jen v tupých nožích

Fotografie: Depositphotos

Příprava mletého masa může být někdy doslova utrpením. Je snad problém v tom, že se nůž tak rychle ztupí? Ne ve všech případech tomu tak je.

Mleté maso je v kuchyni velmi vděčnou surovinou. Na přípravu je velmi snadné, rychlé a chutné. I naprostý začátečník zvládne připravit masové kuličky, čevabčiči, hamburger na grilu i na pánvi. Balíček s mletým masem stojí relativně pár korun, vhodíte krabičku do košíku a ušetříte čas. Nicméně stále více se dnes začíná hledět na kvalitu než na kvantitu. Není proto nic lepšího, než si připravit mleté maso vlastními silami a vědět, co se v něm vlastně nachází. Jak zajistit, aby mlýnek fungoval co nejlépe?

Správná údržba je základem

Bez mlýnku na maso si stále více domácností běžné vaření nedokáže představit. Někteří z nás zůstali věrni litinové klasice, jiní si pořídili moderní elektrický model, ale oba se často potýkají se stejným problémem – při mletí se žilky masa omotávají kolem šneku a samotné maso se neseká, ale drtí a jde velmi pomalu. Ztupí se nůž tak rychle? Ne! S nožem to nemá nic společného.

Samozřejmě je třeba čas od času nabrousit jak čepel, tak sítko, které je v podstatě také nožem, ale za to, že se šnek obtáčí žilkami a maso se nechce mlít, může něco jiného. Naštěstí lze tento problém vyřešit velmi jednoduše. Faktem je, že když mlýnek na maso sestavujeme a připravujeme k použití, zdá se nám, že všechny díly do sebe velmi pevně zapadají. Když však začneme mlít, vibrace a skutečnost, že se šnek začne při zatížení pohybovat dozadu, způsobí problém.

Tento problém se projevuje zejména u brusek, které mají na zadní straně šneku plastové pouzdro, jež se časem opotřebovává. Kvůli mezeře již nejsou nůž a mlýnek dostatečně přitisknuty, aby bylo možné maso snadno krájet, vlákna se mezi nimi namotávají a maso se drtí.

Problém vyřeší součástka za pár korun

Co tedy dělat? Vaše spása se jmenuje těsnění. Nejlepší možností je najít dostatečně velkou podložku (plastovou nebo kovovou) a nasadit ji na zadní konec šneku. Pokud takovou podložku nenajdete, nezoufejte – problém vyřeší podložka běžné velikosti, kterou nasadíte před nasazením nože na šnek. Po nasazení podložky brusku sestavte a vyzkoušejte prstem, zda se rošt pohybuje. Pokud ne, je uložení dobré. Pokud ano, budete muset nasadit jinou podložku.

Zdroj: Lime.energy

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]