Jedlá soda udělá z karbanátku hotovou delikatesu. Jedná se o trik, který se v kuchařkách neuvádí

Fotografie: Depositphotos

Pomocí různých rad a triků můžete vylepšit své jídlo způsobem, který v receptech jen tak nenajdete. Jedním z nich je i přidání jedlé sody k mletému masu.

Mleté maso často po zpracování změní svůj vzhled z růžovočervené na šedou. Taková barva je pak stěží lákavá. Aby vaše servírované pokrmy vypadaly na první pohled lahodně, musíte takové maso doplnit barevnou přílohou, která nevzhlednou šedou přebije. Pomoci vám však může i použití jedlé sody, jež zabrání zešednutí mletého masa. Vyzkoušejte tento jednoduchý trik.

Proč je dobré používat jedlou sodu

Jedlá soda má mnoho výhod. Ať už ji použijete při vaření, pečení nebo při úklidu domácnosti, jen těžko se bez ní obejdete. Navíc dokáže udržet hovězí maso měkké během procesu pečení nebo smažení a zajistí jeho příjemnou hnědou barvu. Nemusíte jíst na pohled odpudivou šedou hmotu. Místo toho si vychutnejte lákavě hnědý a šťavnatý kousek.

Jak jedlou sodu s mletým masem používat

Postup přípravy masa zůstává téměř stejný. Připravte si do mísy požadované množství mletého masa a přisypte přibližně ⅓ čajové lžičky jedlé sody. Vše důkladně promíchejte a 15 minut nechte maso se sodou odstát. Následně rozpalte pánev na středně vysokou teplotu a můžete začít smažit. Během smažení bude z masa odtékat mnohem méně tekutiny. Výsledkem vám bude mnohem šťavnatější kousek, který bude nejen hezky vypadat, ale také lahodně chutnat. Mleté maso bude díky jedlé sodě plné šťavnaté chuti a zároveň bude křehčí a jemnější.

mleté maso v misce
Fotografie: Pixabay

V čem tkví tajemství jedlé sody

Jedlá soda dokáže ovlivnit barvu mletého masa díky své schopnosti zvyšovat pH. Její přítomnost zabrání nadměrné koncentraci bílkovin, která brání vstřebávání tekutin. Pomocí jedlé sody docílíte na pohled krásného výsledku s obzvlášť jemnou a šťavnatou chutí. Lepšího zhnědnutí docílíte také smažení na sušší pánvi. S olejem to proto nepřehánějte.

Další způsoby použití jedlé sody s masem

Jedlou sodu můžete použít při přípravě masa v jakémkoliv stavu. Doporučené dávkování je čtvrt čajové lžičky na 350 g mletého masa. Celá čajová lžička na 350 g nakrájeného masa. Aby se vám podařilo nakrájené maso s jedlou sodou rovnoměrně promíchat, můžete jedlou sodu nejprve smíchat s jednou nebo dvěma lžícemi vody.

Zdroj: Cpykami, SBLY

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]