Přírodní hnojení okurek je rozhodně lepší pro budoucí úrodu než používání průmyslově vyráběných hnojiv. Nikdy nevíte přesně, co se za těmito chemikáliemi skrývá.
Začaly prázdniny, a to je nejvyšší čas, abyste přihnojovali okurky. Teď je období, kdy se rozhodne, jaká vlastně bude úroda. Většina rostlin nasadila první květy. Pro jejich množství, zdravou rostlinu a bohatou sklizeň je však zapotřebí přidat ještě nějaké ty živiny.
Přírodní hnojení okurek
Přihnojování okurek mlékem, droždím nebo chlebem jsou způsoby, které mají své kořeny v tradičním zahradničení a zahrádkaření a nabízí alternativu k průmyslovým hnojivům. Mléko je ceněno pro svůj obsah vápníku a vitamínů skupiny B. Ty jsou prospěšné pro silný kořenový systém i celkový růst a dokáží předcházet některým chorobám, třeba žloutnutí listů. Droždí je rovněž bohaté na vitamíny B, ale navíc má řadu minerálů, zejména hořčík a draslík, jež podporují zdravý růst, tvorbu květů i plodů a mohou zvýšit odolnost proti škůdcům a nemocem.
Chlebové hnojivo, které obsahuje fosfor, zinek a kvasinky, může rovněž přispět k silnějšímu a zdravějšímu růstu okurek. Tyto přírodní zdroje živin jsou šetrné k životnímu prostředí a mohou zlepšit strukturu půdy a podporovat aktivitu mikroorganismů. Zjistěte také, jak přihnojovat rajčata, abyste měli velké a zdravé plody – na BydlímeÚtulně jsme o tom také napsali. Velmi levná hnojiva z těchto tří ingrediencí dodají okurkám všechny živiny, které rostlina potřebuje k nasazování květů a tvorbě zdravých plodů. A také podpoří jejich hojnost.
Díky tomuto hnojivu vypěstujete rekordně bohatou úrodu rajčat pro celé sousedství
Rostlinám prospěje také jód
A protože dokáží zvýšit rostlinám imunitu, mohou je do jisté míry ochránit před bakteriemi, plísněmi i škůdci. Budete-li pravidelně okurky přihnojovat, může se vám podařit několikanásobně zvýšit výnos a také prodloužit dobu plodnosti. A to třeba až do zámrazu. Na webu Cpykami se píše, že každé z uvedených tří hnojiv obsahuje jód. A ten je pro okurky velmi přínosný. Je účinný proti padlí, šedé hnilobě, proti plísni okurkové, chrání rostliny před škodlivým hmyzem; navíc zlepšuje metabolismus rostlin, má pozitivní vliv na sklizeň a prodlužuje dobu plodnosti.
- Přihnojování mlékem – zlepší se násada květů a kvalita plodů. Zálivku vytvoříte použitím 9 litrů vody, jednoho litru mléka a přidejte ještě dvě kapky jódu; okurky zalévejte jednou měsíčně v množství jeden litr na jednu rostlinu (dávka tedy vystačí na jedno zalití pro 10 rostlin). Web VeggieKnowledge doporučuje častější zálivku tímto hnojivem, ovšem nic nepřehánějte, abyste své budoucí úrodě spíš neublížili.
- Přihnojování droždím – použít lze suché i čerstvé droždí; okurkám dodáte mikroprvky, zejména fosfor, železo a draslík; vitamíny B, aminokyseliny, enzymy. Po nich budou rostliny hodně plodit. Do 9 litrů vody nasypte 10 gramů sušeného droždí (nebo 42 gramů droždí čerstvého, tj. jedno balení) a 2 kapky jódu. Na teplém místě nechte asi tři hodiny pracovat. K jedné rostlině nalijte půl litru roztoku jednou měsíčně.
- Přihnojování chlebem – nemusíte hned běžet do obchodu pro bochník, stačí, když využijete starý a tvrdý chléb. Sacharidy v pečivu obsažené poslouží jako potrava pro půdní mikroflóru. Díky tomu bude půda úrodnější. Kromě vitamínu B obsahuje chleba mikroprvky jako selen, mangan, fosfor aj. Smíchejte 9 litrů vody s 300 gramy chleba a doplňte dvěma kapkami jódu. Nechte uležet přes noc a k jedné rostlině nalijte půl litru hnojiva.
Napište komentář