Těchto chyb se při sběru hub dopouští i ti nejzkušenější. Odborníci varují před fatálními následky

Fotografie: George Chernilevsky / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Mnozí houbaři, obzvláště ti nezkušení, se běžně dopouštějí řady chyb, kvůli nimž se mohou dostat do situace až fatální. Proto se držte zaručených tipů.

Protože houbařská sezona je stále ještě v plném proudu, je čas na všelijaké chyby upozornit, zejména tedy začátečníky. Všechny houby před konzumací dostatečně tepelně upravte, doporučuje web MycoBoutique. Zpracujte je nejpozději do druhého dne, co nesníte hned, můžete buď podusit a zamrazit, anebo usušit či sterilovat nakyselo, v soli nebo v sádle.

Záměna hub

Chybnou identifikací hub můžete ohrozit jak sami sebe, tak i své blízké, kteří budou houby konzumovat s vámi. Dojde-li totiž k otravě těmi nejjedovatějšími houbami, kterých u nás přece jenom pár roste, mohlo by se stát, že to byla vaše poslední smaženice v životě. Proto je nezbytné, abyste sbírali pouze ty druhy, které bezpečně znáte a po jejichž konzumaci jste se vždy ráno probudili zdraví.

Pokud najdete houbu, u níž si nejste zcela jistí, vyfoťte ji a zkuste kontaktovat odborníky. Možnosti na to dnes už máte. U záměny hub hraje podstatnou roli jejich velikost. Ne, že by bylo až tak důležité, jak velkou jedulku jste snědli. Ale u velmi maličkých houbiček nemusí být ještě dostatečně vyvinuté charakteristické znaky, jako je třeba prstenec nebo pochva. A pak si klidně spletete muchomůrku s bedlou nebo žampionem. A to se týká i zkušených houbařů.

Tyto houby za žádnou cenu nesbírejte! Spousta houbařů si jedovaté druhy plete s jejich jedlými dvojníky

Mnozí houbaři ještě dodnes sbírají houby do igelitky místo do košíku. Nedělejte to, mohly by se vám zapařit, píše se na webu ExpertSergeFerrari. A pak by se i z hříbků mohly stát houby nejedlé a zdraví nebezpečné. Přinejmenším to odnesete zažívacími potížemi.

Narušení lesního ekosystému

Houby nevytrhávejte celé, ať se mycelium zachová. Použijte houbařské nožíky a odkrojte třeň nad úrovní země. Zničíte-li podhoubí, příště se žádných hub už nemusíte dočkat. Neprovádějte ani nadměrný sběr – ty nejmenší houbičky, jimž hlavičky sotva vykukují, nechte přírodě. A také houby staré, červivé, ale i zplesnivělé – budou mít šanci produkovat spory a rozmnožovat se. Často se totiž stává, že ty ošklivé a nejedlé houby návštěvníci lesa rozkopou nebo rozšlapou.

Tím se však může ekosystém lesa silně narušit a populace hub se výrazně sníží. Neničte ani nejedlé houby, připomíná web Nápadov. Ty jsou právě potravou pro spoustu nižších živočišných druhů, jimž chuť ani mírný jed nevadí. Objevíte-li v lese houby, které nepoznáte ani podle atlasu, vyfoťte je a zašlete nějakému houbařskému sdružení. Jen tak se totiž mohou odborníci dovědět, že se u nás třeba objevil zcela nový druh houby. A vy budete mít radost, že jste objevili vzácný exemplář.

U malých plodnic nemusíte vždycky poznat, o co se jedná
Fotografie: Pixabay

Nesbírejte houby v přírodních rezervacích a chráněných oblastech, kde často bývá sbírání hub zakázáno, anebo alespoň omezeno. Kromě toho, že by tam byl sběr nezákonný, byl by rovněž neetický – a houbaření je přece také o respektu k přírodě. Na BydlímeÚtulně jsme před časem psali také o tom, jak si můžete některé houby pěstovat doma sami. Zejména žampiony a hlívu ústřičnou.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*