Přestože troubu a mikrovlnnou troubu denně blahořečíme, protože urychlují přípravu mnoha potravin, mohou nám způsobit i několik problémů.
Jedním z nich je bezpochyby připálená krusta, která se na nich často vytvoří v důsledku ulpívání různých koření a potravin. Výsledkem je, že rošty a stěny spotřebiče jsou velmi znečištěné a my opravdu nevíme, kde začít. Ale nebojte se, na všechno existuje řešení, dokonce i na situace, které se zdají být nezvládnutelné. Pojďme se podívat na hrnkovou metodu, která odstraní všechny nečistoty z vaší trouby a mikrovlnky.
Zatočte se špínou v troubě
První, co je třeba si zajistit, jsou samozřejmě ingredience potřebné k tomu, aby byl celý proces správný a efektivní. Nebojte se, určitě budete mít všechno doma, a pokud ne, snadno to seženete v nejbližším obchodě. Budete potřebovat tyto věci:
- 1 keramický hrnek vhodný do mikrovlnné trouby i do trouby,
- 1/2 sklenice octa,
- šťávu z 1 citronu,
- 1/2 sklenice vody.
Čisticí vlastnosti octa jsou již dobře známé, zejména v kuchyni, kde se hojně používá jak na potraviny, tak na čištění ocelových částí. Citron zvýší účinek odstraňování vodního kamene a v mžiku vše provoní! Stejně jako ocet i citron navíc dodává povrchům, na které je použit, lesk.
Postup pro mikrovlnou troubu
Přejděme k postupu, který je rychlý a snadný. Nebude vyžadovat žádné zvláštní úsilí. Podívejme se nejprve na kroky, které je třeba provést v mikrovlnné troubě, protože ta přenáší teplo rychleji než trouba a je menší. V takovém případě budete muset dávky do šálku snížit na polovinu, můžete použít i menší šálek.
Pamatujte, že v jakékoli formě musí být dávky octa a vody vždy stejné, aby nepřevažoval pouze ocet. Vložte šálek do mikrovlnné trouby a nechte ho několik minut působit při nízké teplotě, během níž se tekutina v šálku odpaří a změkčí veškerou inkrustaci. Po dokončení vyjměte hrnek, dejte pozor, abyste se nepopálili, vezměte si rukavice a otřete nečistoty houbičkou. Budou rychle pryč!
Postup pro klasickou troubu
Teď už jen přejít k nápravě trouby. V tomto případě můžete samozřejmě použít šálek s dodržením dávek uvedených ve složení. Zapněte troubu a předehřejte ji na 180 stupňů, poté vložte hrnek a nechte ho v troubě alespoň 10 minut. Po uplynutí této doby zkontrolujte, zda se téměř všechna tekutina odpařila, jinak ho tam nechte ještě několik minut.
Poté troubu vypněte, opatrně vyjměte kelímek, aniž byste se popálili, a zbylým roztokem odstraňte vodní kámen z trouby, která bude během chvilky dokonale čistá! Při čištění spotřebiče dávejte velký pozor, abyste se nepopálili.
Zdroj: Goodhousekeeping