Trouba se bude zase lesknout díky domácímu čistícímu prostředku

Trouba je neocenitelným spotřebičem při přípravě jídla. Mnoho lidí ji však nechce používat hlavně z obavy z toho, že ji následně musí čistit. To však nemusí být nic složitého, když víte, jak na to. Společně si ukážeme osvědčený postup.

Bez přípravků z obchodů

Společně si ukážeme na to, že trouba může být čistá, i když nebudete kupovat žádné přípravky z obchodů. Jejich nákup je totiž zcela zbytečný, jelikož jsou drahé, jsou část plné chemie a jejich kvalita, pokud jde o skutečné odstranění nečistot, také nemusí být dokonalá.

To hlavní najdete doma

To, co budete k vyčištění trouby potřebovat, to najdete doma. A je to opravdu jenom pár, zcela běžných věcí. Konkrétně jde tedy o:

  • 5 lžic jedlé sody
  • 100 ml octu
  • Vodu dle potřeby

A dále? Už nic. Jenom nádobu, ve které si čisticí směs připravíte. A to tak, že vezmete jedlou sodu a postupně k ní přidáte tolik vody, aby vznikla jednotná, pokud možno táhlá kašovitá hmota, která bude pro čištění povrchu trouby nejlepší.

Dále vezmete klasický lihový ocet, se kterým nemusíte nic složitého dělat, ale jenom ho přelijete do rozprašovače. A je hotovo. V tu chvíli jste připraveni na aplikaci obou čističů a na to, aby vaše trouba byla znovu dokonalá.

Jak na to?

Jako první si vezmete svou pastu z jedlé sody. Pomocí hadříku nebo houbičky ji nanesete na vnitřní stěny trouby, tam kde jsou jednotlivé nečistoty. A potom troubu zavřete a vše necháte být asi 12 hodin. Potom troubu otevřete. Vezmete rozprašovač s octem a ten dovnitř nastříkáte. Vnikne mírná chemická reakce, která nečistoty dokonale uvolní.

Potom už stačí jenom navlhčený hadřík, pomocí kterého nečistoty odstraníte, troubu následně vytřete a necháte ji vyvětrat. Po tomto postupu bude stoprocentně zase zcela jako nová. Jak vidíte, jde to i bez složitostí, stejně jako bez drahých čističů, které mohou být plné nežádoucí chemie.

Fotografie: Freepik