Každý bramborový salát se potřebuje rozležet. Ideální dobou je 24 hodin

Fotografie: Pohled 111 / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Už brzy nadejde sváteční čas, pro který je kromě cukroví charakteristický také bramborový salát. Ten ale nikdy nedělejte na poslední chvilku.

Bramborový salát se skládá z jednotlivých surovin, které teprve až dohromady vytvářejí nezapomenutelnou symfonii chutí, vůní a vlastně i barev. Aby takový ale skutečně byl, potřebuje čas, aby se dostatečně rozležel. Otázkou tedy je, jak dlouho musí takto „odpočívat“.

Bramborový salát u nás i ve světě

Bramborový salát – nezbytná příloha na štědrovečerní tabuli, stejně jako lepší doplněk k nedělnímu obědu. Toto jídlo je známé téměř po celém světě a v různých obměnách si ho tak můžete objednat na stůl nejen ve střední Evropě, ale také v Rusku, Británii či Spojených státech amerických. Kromě různých přísad, kterými mohou být majonéza, koprový dresing, cibule, vejce, jablka, slanina, nebo dokonce ančovičky, se také může podávat za tepla i za studena.

Ať už si bramborový salát chystáte podle starého rodinného receptu, nebo každý rok využíváte k inspiraci Google, přesto je tu jeden úkon, který z dobrého salátu udělá skvělý salát. Salát, na němž si pochutná celá rodina bez rozdílu, totiž vyžaduje jednu „tajnou“ ingredienci. A tou je čas. Přípravu takového pokrmu zkrátka nelze uspěchat. A podle portálu Kobieta je dané i to, jak dlouho by to mělo být.

Syrové i vařené brambory je efektivnější loupat odlišně. Záleží i na jejich teplotě

Nespěchejte, jen tak si pochutnáte

Aby bramborový salát chutnal velkolepě, je nutné, aby se propojily chutě jednotlivých ingrediencí. Jde přitom o vskutku vědeckou techniku, pro kterou existuje i název – jde o tzv. osmózu. Podle webu NZIP se tento proces děje většinou ve vodě, která se skrz polopropustnou membránu vyrovnává s jinou látkou. Jde ale uplatnit i u jídla, u nějž se do sebe prolínají jednotlivé chutě.

Bramborový salát a ingredience
Fotografie: Freepik

To ovšem vyžaduje čas. A podle mnohých dokonce spoustu času – rovných 24 hodin. Aby se tedy salát dobře rozležel a jeho jednotlivé chutě byly výraznější, udělejte ho nejlépe den předem. A před velkým večerem se nezapomeňte podívat také na to, jak udělat dokonalé řízky, kterým se nebude odlupovat trojobal – nedávno jsme o tom na BydlímeÚtulně psali.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*