Syrové i vařené brambory je efektivnější loupat odlišně. Záleží i na jejich teplotě

Fotografie: Depositphotos

Loupání brambor je téměř každodenní práce. Jen s tím rozdílem, že někdy je loupete zasyrova, jindy uvařené. Pro oba případy se vyplatí znát pár triků.

Každá hospodyňka či kuchařka by si loupání brambor ráda usnadnila. Vždyť musí tuto činnost provádět za týden hned několikrát. Příjemná práce to není, a ještě zabere spoustu času. Proto je asi nejlepší osvojit si některé vychytávky, aby se vám loupání brambor proměnilo v práci, která vám nejde na nervy.

Jak loupat vařené brambory

Musíte-li z nějakého důvodu uvařené brambory oloupat ještě horké, je to někdy skoro utrpení. Vařící brambor vás pálí do prstů, takže si ho musíte neustále odkládat, a to zabere dost času. Proto je dobré brambor napíchnout uprostřed na vidličku a dotýkat se ho pouze nožem. Půjde vám to rychleji od ruky, jen to nesmí být brambory typu C, které nemají příliš pevnou konzistenci, takže by se vám mohly při napíchnutí začít rozpadat.

Je tu ale ještě jeden trik, jak poměrně snadno slupku z vařeného bramboru sundat. Slupku brambor před přípravou po obvodu lehce nakrojte. Brambory v hrnci zalijte vařící vodou. Po uvaření horkou vodu slijte, do hrnce natočte studenou vodu a brambory v ní nechte asi půl minuty. Pak ji slijte přes cedník a brambory na něm nechte okapat. Nyní byste měli každou polovinu slupky stáhnout jen pomocí prstů, píše web GastroTipInfo.

Brambory ke skladování vyžadují optimální podmínky. Je třeba zajistit i vhodnou teplotu a vlhkost

Loupání syrových brambor

Někdo loupe brambory nožem, jiný škrabkou na zeleninu. Víte, co se stane, když vidličku zapíchnete tentokrát do syrového bramboru? Usnadní vám to práci. Syrový brambor bude na vidličce dobře držet a vy ho druhou rukou můžete pohodlně oloupat pomocí ostré škrabky, radí na webu Smakosze. Nezapomeňte také při vaření brambory správně osolit, jak jsme radili na BydlímeÚtulně.

Ze slupek můžete doma vyrobit chipsy
Fotografie: Pixabay

A co se slupkami?

Když už jsme u loupání brambor, bylo by možná vhodné také zmínit, co se dá dělat se slupkami. Ty jsou totiž plné vitamínů, a to B a C, takže není rozumné je vyhazovat. Pokud brambory předem dobře vydrhnete, můžete z okrájených slupek vyrobit domácí chipsy. Jsou-li slupky příliš dlouhé, můžete je překrájet, pak položit na plech pokrytý alobalem. Pokapejte olejem, posypte oblíbeným kořením a vložte do předehřáté trouby. Pečte na 200 °C.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

1 Comment

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*