Lahodné okurky bez hořké pachuti: Předpěstování vystřelí šance na úrodu podle představ

Fotografie: Depositphotos

Okurky nejsou na pěstování náročné, existují však pravidla, která se musí dodržet. Výběr vhodné odrůdy a následná péče zajistí, že se jim hořká chuť vyhne obloukem.

Okurky jsou jedním z nejoblíbenějších druhů zeleniny na českých zahrádkách. Jejich osvěžující vůně, chuť a vysoký obsah vody z nich dělají ideální letní zeleninu. Používají se hlavně do různých salátů, lze z nich připravit osvěžující okurkovou polévku, nebo je přidat do smoothie. Nedílnou součástí české kuchyně jsou pak nakládané okurky. Pokud si osvojíte několik základních pravidel, dokážete si vlastní okurky vypěstovat na zahradě sami. Stěžejní je výběr správné odrůdy, zálivka a stanoviště.

Okurky, které nezhořknou

Okurky mají jemnou chuť, kterou však může pokazit jejich přirozený sklon k hořkosti. Starým babičkovským trikem je oloupat okurku před konzumací správným způsobem – od špičky. Lepší však bude jednoduše vybrat odrůdy, jež jsou vůči hořknutí odolné. Hybridní odrůdy označené F1 mají menší sklony k hořknutí a jsou odolnější vůči chorobám. Vznikly křížením několika odrůd, z nichž si zachovaly nejlepší vlastnosti. Pro amatérské pěstování se hodí především tyto druhy:

  • Polní okurka Lider F1 – raná odrůda střední velikosti vhodná k nakládání
  • Okurka Soplica F1 – středně raná odrůda odolná proti plísni, kterou lze nakládat
  • Okurka Paris F1 – dozrává od července do září, vhodná do salátů i k nakládání
  • Okurka nakládačka Cezar F1 – středně raná odrůda vhodná k nakládání

Jak na předpěstování sazenic okurek

Okurky můžete vysít přímo na záhon, nebo si předpěstovat sazenice. Předpěstování dá sice více práce než přímý výsev, můžete však sklízet plody o pár týdnů dříve. S výsevem do květináčů začněte zhruba v polovině dubna. Zvolte propustný substrát a po vysetí ho udržujte stále vlhký na teplém a světlém místě. Před přesazením do země by měl být vyvinutý jeden pravý lístek. Ideální dobou je druhá polovina května, kdy se venkovní teploty pohybují mezi 12 a 16 stupni. Před samotným přesazením nezapomeňte okurky asi týden otužovat, aby si zvykly na nižší teplotu.

Okurky pěstované na opoře
Fotografie: Pixabay

Okurky jsou náročné na teplo i sousedy

Okurky můžete nechat plazit po zemi, nebo je můžete pěstovat na podpěrách – to ušetří nejen místo, ale i práci při následném umývání sklizených plodů. Okurka je teplomilná zelenina, preferuje slunečné stanoviště, nejlépe na jižní straně. Nikdy je nepěstujte na stejném záhoně jako předchozí rok a v sousedství příbuzných plodin, jako jsou cukety, dýně či jiné tykve. Rostliny si tak navzájem ubírají živiny a napadají je stejní škůdci. Pamatujte na zálivku – okurky nikdy nenechávejte vyschnout, zalévejte ráno i večer vlažnou vodou.

Zdroj: Porady Interia

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]