Příprava dokonalého kynutého těsta není žádná věda. Roli hraje i správná teplota a množství droždí

Fotografie: Chmee2 / Creative Commons / Attribution-Share Alike 3.0

Jen málokteré těsto je tak nevyzpytatelné jako kynuté. Přitom k dokonalému výsledku potřebujete jen trpělivost.

Kynuté těsto je časově náročné, proto jednoho zamrzí, když se nevydaří tak, jak by mělo. A že toho je dost, co se nemusí povést. Přitom ale stačí dodržovat několik základních pravidel a výsledek bude vždycky dokonalý.

Připravte si kynuté těsto bez obav

Kynuté těsto bývá pro hospodyňky strašákem, a to hned z několika důvodů. Obávají se, že těsto nevykyne, že pokrm z něho nebude dostatečně nadýchaný nebo že s kynutým jídlem „nakynou“ i ony. Poslední zmíněné však poněkud vyvažuje fakt, že kynuté potraviny obsahují díky kvasinkám vitamíny skupiny B, které mají řadu pozitivních účinků na lidský organismus, jak uvádí Heatlhline. Zbývající obavy pak rozptýlí dostatečná příprava.

Z kynutého těsta se nepřipravují jen koláče a buchty, je základem třeba i pečiva nebo knedlíků. Jeho příprava není složitá, vyžaduje ale čas a pečlivost. Těsto samo o sobě totiž bývá, jak upozorňuje portál Kyxapka, trochu nevypočitatelné. I proto se do něj některé kuchařky nerady pouštějí. Nicméně s těmito radami se nemusíte špatného výsledku obávat.

Komu se při smažení lepí řízky a karbanátky na pánev, tomu poslouží pečící papír

Důkladná příprava i čas – obojí hraje roli

Pro začátek je dobré zmínit, že existují dva druhy kynutého těsta. První vzniká smícháním všech ingrediencí, druhé přimícháním surovin do kvásku. S kváskem pak těsto bývá objemnější.

  • Pozornost věnujte všem surovinám. Mouku si předem prosejte, aby se provzdušnila. Droždí přidávejte přesně na gram, nikdy ne od oka.
  • Pokud mícháte všechny ingredience dohromady, smíchejte si suché a mokré odděleně. Do suchých pak tekuté suroviny přidávejte postupně.
Droždí obsahuje řadu látek prospěšných pro výživu rostlin
Fotografie: Pixabay
  • Všechny suroviny musí mít alespoň pokojovou teplotu. Vejce nebo máslo z lednice proces kynutí výrazně zpomalí.
  • Kvalitnější těsto zajistí ruční práce. Odložte tedy mixér a hnětač a ponořte si ruce do mouky.
  • Důležitá je i teplota, při které těsto kyne. V létě to může být i pokojová, v zimě pak poslouží radiátor nebo můžete k tomuto účelu využít troubu, jak jsme nedávno radili na BydlímeÚtulně.

Zdroje: Healthline, Kyxapka

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*