Výběr těch nejlepších jablek v obchodě: Je třeba hledět i na váhu, barvu a stopku

Fotografie: Depositphotos

Máte rádi jablka, ale při jejich výběru nemáte vždycky šťastnou ruku? S pár základními tipy už nikdy nesáhnete vedle.

Jablka kupují lidé opravdu ve velkém, milují je děti i dospělí. Ale při nákupu má asi jen málokdo čas přešlapovat dvacet minut mezi regály s jablky a vybírat mezi nimi ta nejlepší. I přesto, že výběr se potom může minout s vaší preferovanou chutí. Pokud ale na příští nákup půjdete vybaveni těmito několika tipy, určitě si vyberete správně.

Není jablko jako jablko

Česká jablka, dovozová, červená, zelená, malá, velká… Nejenom, že se liší odrůda od odrůdy, ale rovněž i jablko od jablka. A tak je to správně. Příroda potřebuje čas, aby plody vytvořila, a proto ani nelze očekávat, že všechna budou vypadat stejně. I když je samozřejmě otázkou, na jak ještě dlouho, neboť do šlechtění se podle ČeskéhoRozhlasu angažují už i moderní technologie.

Zpět ale k dnešním plodům. Jak se praví: „kdo jablko denně sní, k tomu lékař nechodí.“ Takže pokud i vy si chcete pojistit své zdraví, ale nechcete přitom kousnout do „kyselého jablka“, měli byste výběru věnovat pozornost. To nejčervenější jablko totiž obvykle nebývá to nejsladší ani to nejšťavnatější, jak uvádí SmakDnia. Ale jak si tedy to nejchutnější vybrat?

Na co je potřeba při výběru jablek hledět

Při výběru je potřeba zapojit většinu smyslů – samozřejmě tedy kromě chuti, kousnutí do jablka v obchodě by se vám vyplatit nemuselo. Zato pozorování těchto faktorů určitě:

žíhané jablko
Fotografie: Pixabay
  • Váha – šťavnatější jablko je těžší, když si tedy v dlani potěžkáte dvě podobně velká od stejné odrůdy, jistě najdete vítěze.
  • Barva – sytě červená jablka obvykle nemají tak výraznou chuť jako ta, která jsou nerovnoměrné „opálená“ nebo mají na povrchu žíhání.
  • Vůně – opojná vůně může značit přílišnou zralost, která vede k brzké hnilobě.
  • Stopka – zajímavým faktorem pro výběr jablka je rovněž barva stopky, neboť ta, která je relativně zelená, ještě před nedávnem držela jablko na stromě. Plod je tedy čerstvý.
  • Bubák – umístění bubáku, respektive jeho „zapuštění“, je zásadní. Jablko s bubákem schovaným hluboko v „kráteru“ bude totiž chutnější.

Vodní meloun přizná svou barvu i chuť už při výběru v obchodě. Nejdůležitější je skvrna na spodní straně

Po zakoupení jablek je nezapomeňte dobře uskladnit, abyste si je mohli užít co nejdéle. Pár tipů, jak správně jablka skladovat, najdete i na BydlímeÚtulně.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]