Vodní meloun přizná svou barvu i chuť už při výběru v obchodě. Nejdůležitější je skvrna na spodní straně

Fotografie: Depositphotos

Léto bez melounu jako by ani nebylo létem. Je to sladká, velmi šťavnatá a současně také osvěžující zelenina. Tedy ideální pro doplnění vody během horkých dnů.

Není však vždy jednoduché vybrat v obchodě ten správný kus. Kulatý, nebo trochu podlouhlý? Velký, či jen malý? Nebo hraje roli barva slupky, světlá, či zelená? Vodní melouny, které najdete v obchodech, se liší hlavně svým vzhledem. A jejich chuť můžete zjistit bez jakéhokoli zkoušení. Je však obecně lepší koupit ho celý, protože se dá mnohem lépe skladovat. Jak tedy vybírat?

Kouzlo barev a skvrn

Nejdůležitější věcí je světlá skvrna, která se nachází přímo na dně melounu. Ačkoli vám to může připadat jako vada, opak je pravdou. Čím tmavší a větší povrch, tím zralejší je celý plod. Celkově je také lepší volit melouny s matnější slupkou. Když se hodně lesknou, nemusí chutnat moc dobře. Dobrým znamením je také hnědá síťka, která tvoří na slupce čáry. Pro nás je to informace, že tento kousek bude opravdu chutný a sladký. Těm se zeleným „ocasem“ se raději vyhněte.

Co se tvaru týče, lepší volbou jsou kulaté melouny, protože jsou hutnější. Podlouhlý bude spíše vodový a jeho chuť vzhledem k celkovému objemu rozptýlená. Vodítkem právě pro chuť je i celková velikost této zeleniny. Ty malé budou ještě nevyzrálé, což se podepíše i na chuti. Volte proto střední nebo velké kusy. Samozřejmě pamatujte, že hledáte ty bez otlaků, symetrické, pevné na omak a bez jakéhokoli mechanického poškození.

vodní meloun
Fotografie: Pixabay

Jednoduchý test v obchodě

Pod prostým tlakem vaší ruky by se slupka rozhodně neměla prohýbat. Při pochybnostech si proto můžete přímo v obchodě udělat snadný test. Na meloun totiž stačí jen několikrát poklepat prstem. Jestli to uvnitř klasicky zaduní, máte pod prsty zralý a nepochybně i chutný meloun. Kúru ani semínka pak nevyhazujte. Obojí totiž obsahuje mnoho cenných látek a má velmi blahodárný efekt na vaše zdraví.

Zdroj: Gotowanie

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]