Jak skladovat sýr, aby vydržel čerstvý až po dobu 3 týdnů. Tajemství zkušených mlékařů

Fotografie: Depositphotos

Sýr miluje snad každý, a to v mnoha formách. Jeho skladování je ale důležitý aspekt, aby zůstal čerstvý a nezačal plesnivět. Poradíme vám, jak na to.

Sýr je mléčný produkt, který najdete snad v každé lednici. Používá se do sendvičů a salátů nebo se z něj dá udělat výborná smetanová omáčka. Jeho doba použitelnosti je obvykle dlouhá, ale po otevření často začne vysychat. Naštěstí existuje snadný způsob, jak tomu zabránit, a mít sýr čerstvý po mnohem delší dobu.

Jak sýr skladovat

Většina lidí uchovává koupený sýr v původním obalu, což je obvykle fólie. Není to však moc dobrý nápad. Ani umístění sýru do uzavíratelné nádoby nemusí vždy fungovat. Existuje ale snadný trik, jak sýr uchovat v čerstvé podobě po několik týdnů. A je to mnohem jednodušší, než si možná myslíte. Stačí vám jeden široce používaný produkt, který už pravděpodobně máte doma, a tím je pečicí papír. Pokud svůj sýr zabalíte do pečicího papíru a poté ho dáte do lednice, vydrží mnohem déle čerstvý a lahodný.

Je však třeba poznamenat, že datum expirace je pouze přibližné. Mnoho produktů zůstává dobrých ještě dlouho po uplynutí doby použitelnosti. Prošlý sýr tak nemusí skončit v popelnici. Stačí zkontrolovat, zda se jeho vzhled, chuť a vůně nezměnily. Pokud je vše jako obvykle, pravděpodobně ho můžete jíst pořád, i když termín už uplynul.

Chyby při skladování

Často neseme vinu za plesnivějící a páchnoucí sýr. To vše se děje kvůli nesprávnému skladování a zacházení. Je velmi důležité uchovávat sýr v dostatečném chladu. Tento produkt samozřejmě nejlépe chutná při pokojové teplotě, avšak neznamená to vyndat celou kostku z lednice a čekat, až se zahřeje. Odřízněte pouze kus, který chcete použít, a zbytek sýru nechte uležet v lednici.

Fotografie: Pixabay

Častou chybou je také dotýkání se sýru špinavýma rukama nebo jeho krájení nožem, který jste dříve používali na krájení jiných potravin. Do sýru se tak mohou přenést bakterie a přispěje to k jeho rychlejšímu znehodnocení. Proto se pokuste to nedělat a nůž nebo ruce si vždy před manipulací se sýrem omyjte. Předejdete tak jeho rychlejší zkáze.

Zdroj: Gotowanie

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]