Čistý pekáč jako z pořadu o vaření raz dva: Nejhorších nečistot ho zbaví i jedlá soda a sůl

Fotografie: Juan de Vojníkov / Creative Commons / Attribution-Share Alike 3.0

Zanesený plech do trouby je noční můrou každé hospodyňky. S jeho vyčištěním vám však dokáže snadno pomoci obyčejná tableta do myčky nebo jedlá soda.

Vyčištění pekáče od připáleného tuku nebo zbytků jídla může být pro mnoho lidí velkou výzvou. Nečistoty se nejenže špatně odstraňují, ale také za sebou mohou zanechat šmouhy, a dokonce nebezpečné toxiny, které představují riziko pro lidské zdraví. Pokud se s podobnými problémy potýkáte i vy, nemusíte však nutně používat chemické výrobky, aby byl pekáč opět čistý. Podle webu Kobieta vám dokáže pomoci pár domácích prostředků.

Pomůže sůl, citron nebo tableta do myčky

Abyste se zbavili ztvrdlé špíny a připálených zbytků jídla v pekáči, můžete nejprve vyzkoušet obyčejnou sůl. Tu stačí rozsypat po pekáči a následně jej vložit do předehřátého zařízení – jakmile bude sůl hnědá, znamená to, že absorbovala tuk. Poté pekáč vyjměte, otřete papírovou utěrkou a omyjte pod tekoucí vodou. Podobně vám dokáže pomoci i citron. Stačí nalít šťávu z jednoho kousku do špinavého pekáče, ten následně vložit do trouby vyhřáté na 200 stupňů a po 30 minutách jej vytáhnout. Jakmile vychladne omyjte povrch vodou.

Dalším skvělým nápadem je použití tablety do myčky. Tu stačí umístit na plech a poté ji zalít horkou vodou (do poloviny tablety). Předehřejte troubu na 100 stupňů a vložte do ní pekáč, přičemž vše nechte pracovat 2 až 3 hodiny. Po uplynutí této doby pekáč vyjměte z trouby a důkladně ho umyjte – bude opět jako nový. Na webu Bydlíme Útulně jsme také psali o účinných domácích prostředcích, které vám pomohou vyčistit troubu.

Pomůže také jedlá soda

Dalším osvědčeným pomocníkem v boji proti mastnotě a připáleninám je jedlá soda. Ta vám pomůže ve formě speciální pasty, již si připravíte smícháním deseti lžic jedlé sody se třemi lžícemi octa a čtyřmi lžícemi horké vody. Jakmile budete připraveni, rozetřete směs na povrch pekáče a nechte působit po dobu několika hodin. Nakonec ji stačí setřít vlhkou houbou a zaschlé nečistoty vydrhnout.

jedlá soda
Fotografie: Pixabay

Zářivě čistá pánev raz dva: Metody mytí se liší podle materiálu povrchu

Jedlou sodu můžete dle webu MollyMaid také smíchat s peroxidem vodíku, a to v poměru 1 : 1. Tuto směs následně rozprostřete po celém pekáči a nechte ji působit  čtvrt hodiny. Po této době špínu a připáleniny setřete houbičkou a nakonec opláchněte vodou. Jedná se o další jednoduchý způsob, jak si můžete pomoci s běžným domácím problémem za velmi dobré peníze a bez zbytečného používání chemie.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]