Patří mezi ta místa v naší domácnosti, kde trávíme velké množství času. Když však máme ucpaný kuchyňský odpad, je to problém. Omezuje nás to, když v kuchyních děláme nejrůznější věci – vaříme, pečeme, myjeme. Dnes vám proto přinášíme několik jednoduchých rad a tipů, jak můžete nejrůznější místa v kuchyni snadno, rychle a bez použití chemie vyčistit.
Zázračná kombinace jedlé sody a octa
Jedlou sodu hospodyňky znají jako součást kypřících prášků do pečiva. Šířka jejího využití je však mnohem větší, je totiž velmi účinným čisticím prostředkem. Jejích vlastností můžete využít například při čistění trouby, mikrovlnky či nádobí, velmi účinná je na usazeniny od čaje a kávy. Ocet je známý zejména svými skvělými schopnostmi odstranit vodní kámen, a je tak výborným pomocníkem na jeho odstranění z rychlovarné konvice či kávovaru. V neposlední řadě ocet oceníte také při snaze odstranit nepříjemný zápach z ledničky či kuchyňských skříněk.
Jak na ucpaný odpad?
Není se proto čemu divit, že kombinace jedlé sody a octa pomáhá odstranit i ty nejusazenější nečistoty a usazeniny. Roztok připravený ze dvou litrů teplé vody, půl litru octa a dvou polévkových lžic jedlé sody je účinným bojovníkem proti ucpanému odpadu. Vše nalijte do odtoku a nechte chvíli působit. Následně dřez zašpuntujte a nalijte do něj asi pět litrů horké vody. Poté špunt vyjměte a nechte horkou vodu naráz odtéct. Podobně účinná je jejich kombinace i pro vyčištění vnitřku trouby od nejrůznějších napečených nečistot a mastnoty. Stačí smíchat přibližně půl hrnku jedlé sody s teplou vodou a vytvořit směs, která se konzistencí podobá pastě. Tuto pastu poté nanést do předehřáté trouby a nechat působit několik hodin. Následně stačí vnitřek trouby s pastou postříkat octem. Jejich reakce vytvoří pěnu, kterou pak hadříkem jednoduše setřete i se všemi nečistotami.