Prkénko na krájení je v kuchyni nepostradatelné. Aby se však na něm nemnožily bakterie, je třeba mu pravidelně věnovat dostatek pozornosti.
Chystáte se vařit? Tak to určitě vytahujete v prvé řadě prkénko na krájení. Umyli jste ho ale po posledním krájení důkladně? Nebude cítit po česneku? A co pozůstatky po krájení masa? Ať už je vaše prkénko z jakéhokoliv materiálu, ujistěte se, že ho myjete správně, jinak by se jeho použití mohlo stát spíše nebezpečným.
Plastové, kamenné nebo dřevěné
Kromě kvalitního nože potřebujete na krájení i dobré prkénko. Na trhu jich najdete obrovský výběr, ale vězte, že některé z nich jsou vhodné spíš na ozdobu. Řeč je hlavně o těch skleněných, kamenných a mramorových, jak je vypočítává portál SimplyRecipes. Ta totiž nadělají parádu jako servírovací podnos, na krájení jsou ale moc tvrdá a kvalitní ostří na nich zbytečně otupíte.
Aby se vám dobře krájelo, máte tedy v podstatě jen dvě možnosti – a to plast a dřevo. Nespornou výhodou plastových prkýnek je, že je můžete mýt v myčce, aniž byste je poškodili, na druhou stranu se ale v tomto měkkém materiálu dobře drží bakterie. Dřevo, které platí za nejlepší variantu, nicméně zase vyžaduje určitou péči, aby dlouho sloužilo.
I ta nejmastnější trouba bude vypadat jako nová díky jediné tabletě do myčky. Ušetříte spoustu peněz
Základem je správná dezinfekce
Jaká je dezinfekce, která zabije všechny choroboplodné zárodky a bakterie, ale pro lidi je neškodná? Samozřejmě ocet! Jak uvádí portál Blesk, hadřík navlhčený octem dokáže z dřevěného prkénka vyhnat i takové bakterie, jako je E. coli, Salmonela nebo Staphylococcus. Kouzla s krájecí deskou ale umí i další obyčejné přísady z kuchyně.
Například slaný nálev dokáže prkýnku vrátit barvu a pasta, kterou vytvoříte tak, že sůl smícháte s jedlou sodou a vodou ve stejném poměru, prkénko očistí po krájení masa. A pokud se chystáte na krájení cibule nebo česneku, mějte po ruce citrón – stačí ho rozpůlit a prkénko jím posléze přetřít. Nelibý zápach hned zmizí. Na BydlímeÚtulně jsme již také radili, jak si doma správně nabrousit nože, bez pořádného ostří bude každá příprava jídla náročnou výzvou.
Napište komentář