Doma máte jen zdánlivý pořádek. Tato místa jsou ve skutečnosti velkou líhní bakterií

Fotografie: Freepik

Také máte rádi, když je v domě pořádek, uklizeno a voňavo? Bohužel se při úklidu většina z nás soustředí na úplně špatná místa. To, že plochy vypadají čistě, ještě neznamená, že jsou skutečně bez bakterií a virů, které nás mohou ohrožovat.

A často jsou to právě nenápadná místa, která hrozí největším znečištěním. Těmto místům byste měli při úklidu věnovat mimořádnou pozornost.

Joystick, dálkové ovládání a myš

Joysticky nebo různé ovladače se používají při hraní počítačových her, ale málokdy si na ně vzpomeneme také v rámci úklidu. Přitom je toto příslušenství ve velmi těsném kontaktu s našima rukama, a proto bychom jeho čištění měli věnovat zvýšenou pozornost. Abyste mohli takové zařízení vyčistit, musíte vyjmout baterie a všechny záhyby pečlivě otřít nejenom vlhkým hadříkem, ale vzít si na pomoc třeba také kartáček na zuby, jehož jemné štětinky se dostanou i mezi jednotlivá tlačítka.

Fotografie: Freepik

Područky křesel a pohovky

Právě v područkách se hromadí velké množství prachu a bakterií. Z toho pak mohou vznikat různé alergické reakce nebo dýchací obtíže. Je dobré proto věnovat zvláštní pozornost právě těmto kusům nábytku. Nejvíce vám pomůže parní čistič nebo konvenční vysavač s úzkou tryskou. Díky tomu můžete snadno zlikvidovat většinu bakterií a budete moci v klidu odpočívat bez obav o své zdraví.

Kuchyňský dřez

V kuchyňském dřezu se vždy nasbírá velké množství bakterií. Vlhké a teplé prostředí přitahuje miliony neviditelných a vysoce nebezpečných mikroorganismů. Proto by měl být dřez dezinfikován alespoň jednou týdně. Velký pozor si dávejte také na houbičky, které používáte na mytí nádobí. Právě v nich se také snadno shromažďují houby a plísně.

Prkénka na krájení

Pokud krájíte syrové maso nebo ryby, buďte velmi opatrní. Zejména do dřevěných prkének se mohou snadno dostávat bakterie, které v nich přežívají i poté, co jste prkénko umyli. Tyto bakterie pak způsobující závažné nemoci. Je proto nutné prkénka každý týden dezinfikovat, nejlépe peroxidem vodíku nebo octovým roztokem.

Fotografie: Depositphotos

Lednice

Otevřete ledničku a zkontrolujte, zda z ní nejdou cítit pachy, nevidíte nějaké skvrny nebo dokonce zárodky plísní. Podle odborníků obsahuje pouhý jeden centimetr čtvereční chladničky přibližně 7850 patogenních bakterií. K nim patří také Salmonella a Escherichia coli. Proto musí být vnitřní povrchy chladničky pravidelně ošetřeny octovým roztokem, který zabrání množení choroboplodných zárodků.

Misky domácích mazlíčků

Krmivo pro domácí zvířata, které v miskách často leží celé hodiny, je skvělou živnou půdou pro bakterie. Nenechávejte proto jídlo v miskách příliš dlouho. Jakmile vidíte, že váš mazlíček již dojedl, skliďte veškeré zbytky a misky důkladně umyjte.

Kliky a vypínače

Těchto míst se dotknete denně mnohokrát. Jak vědci zjistili během experimentu, na takových místech se běžně nachází přes 1320 bakterií různých druhů. Tato místa je tedy nutné klidně i denně dezinfikovat a pravidelně čistit.

Zdroj: TheSpruce