Vykostit kapra by měly umět všechny hospodyňky. Anebo manželé-rybáři. Někdy jsou i prodejci kaprů ochotní vám z ryby připravit filety nebo podkovičky.
Štědrý den je takřka za dveřmi a velká část českých domácností má na své slavnostní tabuli kapra. Smaženého, pečeného, dušeného, kapří hranolky, karbanátky, ale i na jiný způsob. Jenže kapr má hodně kostí a je zapotřebí většinu z nich předem odstranit, aby sváteční večeře byla bezpečná. Ne každý umí kapra správně vykostit. Není to těžké, chce to jen několik základních znalostí a opatrnou, a přitom přesnou ruku. A ostrý nůž, radí web Kobieta.
Kapr nakrájený na podkovy
Když si přinesete kapra z prodejny domů, nejčastěji je vykuchaný a zbavený šupin. Připravte si větší prkénko, utěrku, filetovací nůž a větší nůž na maso, podnos na jednotlivé porce. Kromě hlavy má kapr zpravidla ještě ploutve, které stačí šikovně odstranit při samotném porcování. Proto je na prvním místě odstranění hlavy. Položte rybu na prkénko břichem dolů, uchopte ji utěrkou, aby neklouzala, a velkým ostrým nožem oddělte hlavu několika tahy nože hned za skřelemi.
Jestli porcujete kapra na podkovy, vyjde vám jich asi pět – záleží na velikosti kapra. Mělo by to jít poměrně snadno. Pouze u hřbetní ploutve má kapr svou největší kost, přes ni se vám podkova uříznout nepodaří. Proto nelpěte na stejně velkých porcích a v tomto místě řízněte asi o půl centimetru vedle, radí na webu Vitalia.
Při smažení ryby o Vánocích je třeba předcházet zápachu. Pomůže i čerstvé maso a řepkový olej
Když jsou podkovy nakrájené, položte je řezem na prkénko. A pak opatrně z obou stran podkovy vyřízněte páteř a břišní části i s ploutvičkami. Pak ještě odřízněte žebra a odstraňte kůži. Ta se z ryby nestahuje, ale seřezává. Rybu si položte kůží na prkénko, nařízněte filetovacím nožem, natáhněte ji a přidržte volnou rukou. Za trvalého napínání kůže projedete nožem mezi ní a masem jako po másle, prakticky jedním tahem. Pokud však budete kapra připravovat na pánvi na přírodní způsob, raději kůži ponechte, jinak by se vám mohlo maso rozpadnout.
Filetování kapra
Kapra položte na suché prkénko a použijte opět utěrku, aby neklouzal. Měl by na podložce ležet zády k vám. Připravte si ostrý filetovací nůž. Odstraňte ploutve a pak rybu nařízněte od žaberního oblouku až k páteři a veďte nůž pomalu směrem k ocasu. Potom rybu otočte tak, že bude stále zády k vám, ale hlavu bude mít na opačné straně. Proveďte stejný řez i tady.
Pokud vám na filetech zůstaly velké kosti, odstraňte je velkým nožem nebo kuřecími nůžkami. Filety položte na prkénko kůží dolů a již výše zmíněným způsobem odstraňte kůži. Pak rybu pokapejte citronem a nechte odpočinout. Poté už můžete kapra obalovat a smažit.
Kapří vývar
Žádné odřezky z kapra nevyhazujte. Pokud děláte filety, zbude vám celý skelet. Hlavu, ploutve i všechny ostatní zbytky použijte na rybí vývar. Nejprve povařte kořenovou zeleninu, osolte, přidejte divoké koření (bobkový list, nové koření, černý pepř vcelku) a pak přidejte kapří odřezky. Vařte pomalu, a to 10, nanejvýš 15 minut. A nemějte obavy, kapří polévka nepáchne. Na BydlímeÚtulně jsme pro vás sepsali, jak a kdy byste měli na trhu vybírat kapra.
Napište komentář