K obarvení uvařených vajec můžete využít i přírodní suroviny namísto chemických barviv. Takto jednoduše můžete obarvit připravená vejce jasnými zářivými barvami.
Vyzkoušejte tyto jednoduché triky a vytvořte vařeným vejcím nádherný zářivě barevný kabát. Nemusíte kupovat chemické barvivo, abyste vejce obarvili. Stačí vám pár surovin z vaší kuchyně nebo zahrady a během chvilky si připravíte účinné přírodní barvivo, které dodá vejcím nádherné a svěží jarní barvy. Pusťte se do práce a připravte vejce pro koledníky, nebo jimi vyzdobte celou svou domácnost a užijte si veselou velikonoční atmosféru.
Co budete k barvení vajec potřebovat
Většinu potřebných surovin najdete ve své kuchyni. Venkovní přísady můžete sbírat na jaře, v létě i na podzim, můžete je usušit a použít při výrobě přírodního barviva. Výroba barvicích směsí je opravdu jednoduchá a bezpečná, takže vám při výrobě mohou pomáhat i děti. Navíc jde toto barvivo z použitého nádobí snadno umýt, takže se nemusíte bát dlouhodobého znečištění.
Jak získat bílou, hnědou a černou
Pro obarvení vaječné skořápky do těchto přírodních odstínů budete potřebovat jen pár surovin. Bílou barvu získáte smíchání vody a octa. Na pár minut uvařená vejce do této směsi ponořte a vytáhněte. Hnědou barvu vejcím dodají bylinné čaje, čerstvé skořápky vlašských ořechů, velké množství cibulových slupek nebo kávová sedlina. Při velkém množství skořápek z vlašských ořechů nebo kávové sedliny získáte černou barvu. Stejně tak můžete vejce na černo obarvit olšovou nebo dubovou kůrou.
Zářivé barvy červená, fialová a růžová
Červenou barvu snadno získáte použitím bezinky, slupek červené cibule, květů ibišku s pár kapkami citronu nebo odvaru z červené řepy a octa. Pokud k ibišku přidáte místo citronu jedlou sodu, získáte barvu granátového jablka. Fialovou barvu vám dají trnka a bezinka nebo okvětní lístky tmavého slézu. Růžový odstín pak smícháte naředěním šťávy z červené řepy.
Veselé barvy modrá, oranžová, zelená a žlutá
Pro dosažení modré barvy použijte borůvky nebo trnku. Oranžovou zase získáte z dýně nebo mrkvové šťávy s trochou octa. Pro zelenou barvu použijte špenát, pažitku mladé obiloviny nebo trávu, kopřivu nebo jmelí. Zlatavě žlutou barvu vám dá směs květů měsíčku a kurkumy. Žluté barvy pak docílíte použitím kari, kurkumy, kůry mladé jabloně, listů břízy nebo heřmánkem.
Jak připravit přírodní barvy
Abyste si požadovaný odstín vyrobili, nasypte vybrané suroviny do hrnce a zalijte je horkou vodou. Nechte směs louhovat 24 hodin, další den vodu opět přiveďte k varu a vařte přibližně 5 minut. Nakonec do směsi přidejte pár kapek octa a opatrně promíchejte. Jakmile máte směs hotovou, přeceďte ji přes sítko a vajíčka do obarvené vody ponořte.
Zdroj: Deccoria